To je to što me zanima!

Uspješni: Braća iz Italije ulažu milijune eura u drvnu industriju

Sindikati i radnici ističu da imaju iznimno dobar odnos s upravom, a sva rukovodeća mjesta u talijanskoj tvrtki drže hrvatski profesionalci. Muči ih samo birokracija
Vidi originalni članak

Florian grupa u Hrvatskoj posluje već 40 godina u tri drvno-prerađivačke tvrtke. Dosad su uložili više od milijun eura, a planiraju uložiti više od pet milijuna eura i zaposliti još barem stotinjak radnika.

Talijanska grupa je u vlasništvu dvojice braće, Elvija i Stefana Floriana. Sve što proizvedu izvoze, najviše u Italiju, Njemačku i Veliku Britaniju. I dok Hrvatska tuguje nad manjkom inozemnih ulaganja, naša birokracija čini sve da bi otjerala one koji ulažu i ostvaruju profit. Tvornice Florian grupe proizvode polugotove proizvode (daske za namještaj) pa im nedostaje sirovine koju im prodaju Hrvatske šume. Oni im ne daju proizvode, jer preferiraju tvrtke koje proizvode gotov namještaj.

Florian grupa nedavno je u Lipovljanima otvorila 700.000 eura vrijedan proizvodni pogon. Žele zaposliti još 50 radnika, ali pogon zasad radi na samo 30 posto kapaciteta jer nemaju dovoljno sirovine. U prvih godinu dana tvornica u Lipovljanima imala je prihod od 25 milijuna kuna, a u prvom tromjesečju ove godine čak 17 milijuna kuna.

Florian grupa jedan je od najuspješnijih primjera inozemnih ulaganja u Hrvatskoj. Uzimajući u obzir otežavajuće okolnosti u njihovu uspješnom poslovanju, a koje im stvara državna birokracija, nije ni čudo da je “investicijska klima” u našoj zemlji vrlo nepovoljna.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • MAX 2010 25.04.2013.

    Drvna industrija je neselektivno propadala i nestala osobito u G. KOTARU koji ispod prozora ima sirovinu.Talijani dođu i rade -rentabilno ! ??' Dobri gospodari dobro rade,a mi ne ! Protiv sam uvoznih "meneđera",ali i to je bolje nego da se šume pale ili prodaje sirovina . (stranci bi u prvoj varijanti i taj pepeo prodali)

  • niksonvkci89 24.04.2013.

    Radio sam za ovu tvrtku i samo pohvale za obadvojicu vlasnika,rade dan noć i još nađu vremena za razgovor sa radnicima da su im bar dali vinkovačku Spačvu danas bi bila najuspješnija tvrtka a ne kao danas u stečaju,pokradeno sve a niko kriv nije.Da Milanović zna kakvi su to vrijedni ljudi dao bi im cijelu drvnu industriju na upravljanje.Njima je žao da jedna daska propadne a našima je najnormalnije kad cijela firma propadne

  • rumjacks 23.04.2013.

    Braća iz Italije izmuzu iz Hrvatske svake godine desetke miliona eura,11 komentara.Severina, Ava, Karamarko i kojekakve dangube prikrpe preko 300-400 super pametnih komentara za svaki članak

Komentiraj...
Vidi sve komentare