To je to što me zanima!

Uspravili su Costa Concordiju: 'Ovo je bila savršena operacija'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Podsjetimo, u pomorskoj nesreći 2012. godine poginulo je 32 ljudi, a tijela dvije žrtve katastrofe nikada nisu pronađena. Postoji nada da bi ih sada mogli pronaći
Vidi originalni članak

Inženjeri u Italiji uspjeli su potonuli kruzer Costa Concordia postaviti uspravno, 20 mjeseci nakon što se nasukao na otoku Giglio. U operaciji koja je trajala gotovo cijeli ponedjeljak i većinu noći koristili su kabele i metalne kutije napunjene vodom kako bi brod postavili na platformu. 

Podsjetimo, u nesreći broda u siječnju 2012. godine poginulo je 32 ljudi, a tijela dvije žrtve katastrofe nikada nisu pronađena. Postoji nada da bi ih mogli pronaći tijekom operacije. Brod je potpuno uspravljen u utorak oko 4 sata po lokalnom vremenu i sada je na platformi postavljenoj na morskom dnu, piše BBC.

Maratonska operacija

- Savršena operacija, moram reći - rekao je  Franco Porcellacchia, voditelj projekta i dodao da dosad nije bilo nikakve naznake ekološke katastrofe. 

U ponedjeljak je korišteno više od 50 lanaca i vitla kako bi brod odvojili od grebena. Tijekom maratonske operacije moglo se vidjeti kako brod polako izlazi iz vode.

Počinje priprema iduće faze

Iako je završetak operacije prvotno planiran za ponedjeljak navečer, morali su odgoditi sve za nekoliko sati zbog oluje. Cijeli postupak provodio se sporo kako bi se spriječilo daljnje oštećenje trupa.

Dužnosnici sada planiraju u potpunosti pregledati brod i početi pripremati sljedeću fazu. Za početak će utvrditi stupanj štete. 


Idi na 24sata

Komentari 75

  • BibiZg 17.09.2013.

    mislim da bi je trebali sad obnoviti i napraviti hotel od nje i nak nema nikake koristi,a i izvlacenje je totalno glupo.

  • leonaleonic 17.09.2013.

    Ne treba se čuditi visokim troškovima - stručnjaci, skupa oprema, vjerojatno konstruirana posebno za ovo ispravljanje i duge pripreme. Divim se ljudima koji dokazuju da imaju znanje i da su zaslužili diplome.

  • shit_happens_ 17.09.2013.

    peračnica love kaj tu košta 600 miliona € to je duplo skuplje od pelješkog mosta za što?

Komentiraj...
Vidi sve komentare