To je to što me zanima!

Ustavni sud odbacio tužbu AfD-a protiv Merkeline politike

Desno orijentirana, populistička Alternativa za Njemačku, koja svoju popularnost i ulazak u Bundestag temelji na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel, podigla je tužbu pred Ustavnim sudom
Vidi originalni članak

Ustavni sud Njemačke odbacio je tužbu parlamentarnog zastupničkog kluba Alternative za Njemačku (AfD) uperenu protiv izbjegličke politike vlade Angele Merkel, priopćio je Ustavni sud u utorak.

„U sve tri točke tužbe nije razjašnjeno u kojoj mjeri odluke njemačke vlade iz 2015. o otvaranju austrijsko-njemačke granice krši ili neposredno ugrožava prava podnositelja“, stoji u obrazloženju Ustavnog suda, koji je jednoglasno odbacio sve tri točke tužbe koje je podnesena na temelju tzv. mogućnosti podizanja tužbe ustavnih tijela, u koje, između ostalih, spada i Bundestag.

„AfD je krivo shvatio ovaj pravni mehanizam. Ustavni sud nije tu kako bi kritizirao rad vlade“, stoji u obrazloženju sudskog vijeća.
Desno orijentirana, populistička Alternativa za Njemačku, koja svoju popularnost i ulazak u Bundestag temelji na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel, podigla je tužbu pred Ustavnim sudom tvrdeći da je Angela Merkel samostalnom odlukom vlade povrijedila prava Bundestaga, koji nije bio uključen u donošenje odluke o otvaranju granica.

„U rujnu 2015. savezna kancelarka Angela Merkel je donijela odluku o primanju izbjeglica koje su se našle u Mađarskoj, iako to SR Njemačka, prema važećem Dublinskom sporazumu, nije bila dužna učiniti“, stoji u tužbi AfD-a. Prema AfD-u je jedino parlament, Bundestag, u koji je AfD ušao 2017., mogao donijeti takvu odluku.

Angela Merkel je odluku o otvaranju granica za izbjeglice obrazložila „humanitarnom kriznom situacijom“.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 18.12.2018.

    Evo, i njihovo sudstvo na najvisem nivou zacoprano.

  • intellectus 18.12.2018.

    Ma što je ona otvorila njemačke granice, manje me muči, ali što je silila da i drugi otvore svoje i sve radi "stručnjaka" koji su potrebni njemačkoj privredi pa da pitam ......što imaju Mađari ili Poljaci, Česi, Slovaci, Hrvati, Slovenci s tim da Nijemci trebaju "stručnjake"? Mislim apsolutno ništa, nama su teret, naši ljudi nemaju dovoljno. Da li zbog te njemačke potrebe mora naš siromašni puk patiti? Njemačku i Frau Merkel moraju tužiti sve ostale EU zemlje za nanešenu štetu, za sve su krivi Frau Merkel, Njemačka i Soroš.

  • PRCO 18.12.2018.

    Tko su suci ustavnog suda u njemačkoj i tko ih je imenovan haha

Komentiraj...
Vidi sve komentare