To je to što me zanima!

Ustavni sud odlučio: Roditelji će morati cijepiti svoju djecu

Prijedlog za ocjenu ustavnosti obvezne imunizacije djece podnio je bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruga Život ili cijepljenje iz Zagreba. Sud je odbio prijedlog
Vidi originalni članak

Ustavni sud krajem siječnja odbio je prijedlog za ocjenu ustavnosti Pravilnika o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obvezi.

Time je indirektno potvrdio da je cijepljenje djece u Hrvatskoj obvezno. 

Prijedlog za ocjenu ustavnosti pravilnika Ustavnom sudu podnio je bračni par Romina i Karlo Gašprotić iz Gračišća i udruga 'Život ili cijepljenje' iz Zagreba. 

Aktivna imunizacija najdjelotvornija i najsigurnija mjera

Sud je zatražio mišljenje Ministarstva zdravlja koje je osporilo razloge na kojima se prijedlog za ocjenu ustavnosti temelji. U ministarstvu su naveli da je aktivna imunizacija najdjelotvornija i najsigurnija mjera u sprječavanju infektivnih bolesti. Kada je riječ o eventualnim komplikacijama navode da se kliničke popratne pojave javljaju vrlo rijetko. 

U skladu s tim Ustavni sud je prijedlog bračnog para Gašprotić i navedene udruge odbio pod obrazloženjem jer nisu naveli razloge zbog kojih bi se trebala ispitati ustavnost pravilnika.

Podsjetili su da je Ustavni sud o tom pravilniku odlučivao 2002., a u međuvremenu se nisu promijenile nikakve okolnosti. 

Novčana kazna za one koji se ne cijepe

Sud je utvrdio i da je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u skladu s Ustavom, jer je njime propisana obvezatna imunizacija protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, crvenke i zaušnjaka - za sve osobe određene dobi. Istim zakonom propisana je i novčana kazna za prekršaj koji čini osoba ako ne obavi imunizaciju protiv zarazne bolesti. 

U obrazloženju sud između ostalog navodi da je Ustavom propisano da je svatko dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša. Navode da je nedvojbena ovlast zakonodavca da zakonom propiše mjere zdravstvene zaštite, za koje je prema pravilima struke utvrđeno da postižu najpovoljnije rezultate u sprječavanju širenja zaraznih bolesti, kao i sankcije za one koji čine prekršaj, ne pridržavajući se propisanih mjera.


Idi na 24sata

Komentari 353

  • kukurikuu 28.03.2014.

    Neka cjepiva treba obnavljati na svakih 10 godina kao napr. protiv djecje paralize i tetanusa ali mnogi to barem sto se tice djecje paralize neznaju.

  • vanilijica 27.03.2014.

    A koji je to cilj farmacije dragi moji... kladim se da velik dio vas popije tabletu kad ga nešto zaboli i tad je ta ista farmacija koju sad blatite spas. Sve ima dobre i loše strane i tko zna što udišemo jedemo i pijemo .Sjetite se koliko ih je prije umiralo od velikih boginja a od kad se počelo cjepiti gotovo su nestale. To vrijedi za puno zaraznih bolesti.

  • DINJA55 27.03.2014.

    da imam malo dijete pokrenula bi udrugu da se dobro ispitaju nus pojave cijepiva, tako su i mene "medicinski" otpilili jer sam već 3 puta odbila k e m i c u, to vam je inače umiljati naziv za izuzetno dobru k e m o t e r a p i j u

Komentiraj...
Vidi sve komentare