Obavijesti

News

Komentari 353

Ustavni sud odlučio: Roditelji će morati cijepiti svoju djecu

Ustavni sud odlučio: Roditelji će morati cijepiti svoju djecu
1

Prijedlog za ocjenu ustavnosti obvezne imunizacije djece podnio je bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruga Život ili cijepljenje iz Zagreba. Sud je odbio prijedlog

VIDEO

Ustavni sud krajem siječnja odbio je prijedlog za ocjenu ustavnosti Pravilnika o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obvezi.

Time je indirektno potvrdio da je cijepljenje djece u Hrvatskoj obvezno. 

Prijedlog za ocjenu ustavnosti pravilnika Ustavnom sudu podnio je bračni par Romina i Karlo Gašprotić iz Gračišća i udruga 'Život ili cijepljenje' iz Zagreba. 

Aktivna imunizacija najdjelotvornija i najsigurnija mjera

Sud je zatražio mišljenje Ministarstva zdravlja koje je osporilo razloge na kojima se prijedlog za ocjenu ustavnosti temelji. U ministarstvu su naveli da je aktivna imunizacija najdjelotvornija i najsigurnija mjera u sprječavanju infektivnih bolesti. Kada je riječ o eventualnim komplikacijama navode da se kliničke popratne pojave javljaju vrlo rijetko. 

U skladu s tim Ustavni sud je prijedlog bračnog para Gašprotić i navedene udruge odbio pod obrazloženjem jer nisu naveli razloge zbog kojih bi se trebala ispitati ustavnost pravilnika.

Podsjetili su da je Ustavni sud o tom pravilniku odlučivao 2002., a u međuvremenu se nisu promijenile nikakve okolnosti. 

Novčana kazna za one koji se ne cijepe

Sud je utvrdio i da je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u skladu s Ustavom, jer je njime propisana obvezatna imunizacija protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, crvenke i zaušnjaka - za sve osobe određene dobi. Istim zakonom propisana je i novčana kazna za prekršaj koji čini osoba ako ne obavi imunizaciju protiv zarazne bolesti. 

U obrazloženju sud između ostalog navodi da je Ustavom propisano da je svatko dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša. Navode da je nedvojbena ovlast zakonodavca da zakonom propiše mjere zdravstvene zaštite, za koje je prema pravilima struke utvrđeno da postižu najpovoljnije rezultate u sprječavanju širenja zaraznih bolesti, kao i sankcije za one koji čine prekršaj, ne pridržavajući se propisanih mjera.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 353
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C