To je to što me zanima!

Ustavni sud odlučit će o raspisivanju referenduma

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
D. Vidoviću (SDP) nerazumljiv je Vladin model 'sve je više nazaposlenih i zato ćemo im davati sve manje'. Za njega je prijedlog Vlade ciničan
Vidi originalni članak

Zastupnici su se bavili Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji je usko povezan s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koji predviđa strožu penalizaciju prijevremenog umirovljenja. Zakon o posredovanju pri zapošljavanju omogućit će nezaposlenima, koji ispunjavaju uvjete za prijevremenu mirovinu, da i dalje ostanu na Zavodu za zapošljavanje i primaju trajnu naknadu dok ne steknu uvjete za starosnu mirovinu. Na ljudima će biti izbor hoće li otići u prijevremenu mirovinu ili će koristiti naknadu na Zavodu koja je u pravilu manja. Predlaže se i smanjenje naknade za nezaposlene. Tako bi za prvih 90 dana na burzi naknada iznosila kao i do sada 70 posto plaće, a sve ostale naknade duplo se smanjuju odnosno iznosit će 35 posto plaće. Državni tajnik Ministarstva financija Krešimir Rožman izvijestio je da im je cilj stimulirati ljude na dodatno traženje posla. Oporba se usprotivila zakonu, a Davorku Vidoviću (SDP) nerazumljiva je Vladina logika ponašanja po modelu 'sve je više nezaposlenih i zato ćemo im davati sve manje'. Za njega je prijedlog Vlade ciničan.
- Odnos prema ljudima kao da su lijenčine, bitange i hohštapleri koji ne žele raditi je uvredljivo za većinu građana - upozorio je Vidović.
Silvano Hrelja (HSU) predložio je Vladi da se ugleda na njemački model prema kojima ljudi koji su nezapošljivi dvije godine i to konstatira Zavod za zapošljavanje u prijevremenu mirovinu odlaze bez kažnjavanja.

USTAVNI SUD ODLUČIT ĆE O REFERENDUMU
Jesu li ispunjenje pretpostavke da za rapisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu odlučit će Ustavni sud, s obzirom da je zakon povučen iz procedure, odlučio je Sabor većinom glasova odnosno za takvu odluku ruku je diglo 77 zastupnika. Protiv su bila 55 oporbena zastupnika. dok su suzdržani bili zastupnici SDSS-a i zastupnik talijanske manjine Furio Radin koji su koalicijski partner HDZ-a.

GLAVAŠA ĆE U SABORU ZAMIJENITI BURIĆ
Sabor je odlučio da će Branimira Glavaša u zastupničkim klupama zamijeniti Dinko Burić osječko-baranjski dožupan.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • schule 24.09.2010.

    jedino sjeverna koreja krši ustavna prava čovjeka više od hrvatske vlade

  • Tuga_i_Buga 24.09.2010.

    A Ustavni je sud doslovce klub kradeza... dakle, svi znamo da os referenduma ne bu niš. Al nema veze, bit će to dadatni motiv za potrebniji referendum: ZA SMJENU VLADE (iliti prijevremene izbore). A ja bih svakako voljela i referendum o zabrani djelovanja kradezea.

  • papaja 24.09.2010.

    Pa to je bar lako, po toj teoriji ukinuti skroz naknade za nezaposlene jer bi to ljudima bio motiv za dodatno traženje posla. Ili još bolje nezaposlenima uvesti kazne zato što su nezaposleni. Prva tri mjeseca kazna bi bila 35% plaće, a iza tog da se povećava do 70%, plaće, to bi bio socijalno pravedan sistem, a i namakla bi se sretstva za jadne državne službenike i barba Lukine kadrove pa im jadnicima ne bi morali rezati božićnice!

Komentiraj...
Vidi sve komentare