To je to što me zanima!

Utemeljena je 'Nova ljevica': Podržali ih Josipović, Pupovac

Stranka će zastupati političke programe i projekte kojima je cilj svakom hrvatskom građaninu osigurati dostojanstven život, socijalnu sigurnost i demokratska prava
Vidi originalni članak

Politička stranka Nova ljevica - stranka za demokratizaciju i održivi razvoj, utemeljena u nedjelju u Zagrebu, najavila je da će zastupati političke programe i projekte kojima je cilj svakom hrvatskom građaninu osigurati dostojanstven život, socijalnu sigurnost i demokratska prava.

Poruke su to s osnivačke skupštine stranke održane u Novinarskom domu, čiji Inicijativni odbor čine aktivistica za ženska prava Rada Borić, predsjednica Hrvatskog PEN-a Nadežda Čačinovič, Nikola Devčić s Instituta Ivo Pilar, povjesničar i politički aktivist Dragan Markovina, čelnik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić te mirovna aktivistkinja i voditeljica udruge Documenta – centar za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič.

U prepunoj velikoj dvorani Novinarskog doma okupljenima se uvodno obratila Rada Borić, koja je temeljne postulate nove stranke sažela riječima: "Dovoljno je zabrinutosti koju svakodnevnu živimo, ne želimo se više bojati".

"Bit ćemo ustrajni i odlučni u tome da pokažemo da je u Hrvatskoj moguć drugačiji politički i govor i drugačije političko djelovanje, da pokažemo da u Hrvatskoj možemo i moramo svi živjeti dostojanstvenim životom, i radnici i nezaposleni i oni koji žive od svojih mirovina... svi zaslužujemo živjeti bez straha i da se poštuju ljudska prava svih, svih nas različitih, za bolju Hrvatsku", kazala je Borić, dobivši veliki aplauz nazočnih, među kojima su bili brojni pripadnici hrvatske intelektualne elite, aktivisti i političari, pripadnici organizacija civilnog društva i nevladinih udruga, znanstvenici, književnici, glumci, likovni umjetnici i drugi.

Član Inicijativnog odbora Zoran Pusić napomenuo je kako Nova ljevica ima duboke korijene u radu "onog dijela civilnog društva koji se dosljedno zalagao za izgradnju pristojnog, tolerantnog društva, neopterećenog mitovima, predrasudama, zatucanoću i natražnjaštvom, netrpeljivošću, strahom i mržnjom koji iz svega toga obično proizlaze".

Konačno staviti ustašku državu tamo gdje joj je mjesto

Markovina se osvrnuo na pitanje što će stranka konkretno i sadržajno ponuditi Hrvatskoj "u smislu boljeg života ljudi". "To je, sasvim sam siguran, praktično najbitnije pitanje na kojem će politički sustav zemlje ili pasti ili ostati na nogama, i oko toga nitko od nas ne dvoji", ocijenio je.

Militantni nacionalizam koji prijeti rehabilitacijom ustaštva, rast klerikalizma, sve snažnije socijalno raslojavanje, realne su prijetnje za hrvatsko društvo i demokratske procese koje zahtijevaju suradnju svih društvenih subjekata spremnih da se toj opasnosti suprotstave, upozorio je Markovina.

Institucionalna ljevica propustila je zauzeti jasan stav o tim pitanjima i provoditi adekvatnu i konzistentnu politiku, rekao je.

"Imajući sve to u vidu, Nova ljevica ne samo da nudi, nego i traži pomoć svih koji na sličnoj liniji razmišljaju, nudi jednu modernu državu u kojoj nacionalizam konačno neće biti tema o kojoj mi raspravljamo, nudimo jednu zemlju u kojoj ćemo jasno smjestiti ustaški pokret i ustašku državu na mjesto koje mu pripada, jednu zemlju u kojoj ćemo, nadamo se, uspjeti zaustaviti socijalno raslojavanje i ekonomsko potonuće društva u cjelini, nudimo jedno društvo u kojemu će na prvome mjestu biti interesi građana – očuvanje javnih prostora i resursa", istaknuo je Markovina.

U tom smislu Nova ljevica bit će otvorena za ravnopravnu suradnju sa svim pokretima, inicijativama, nevladinim organizacijama i političkim strankama s kojima dijeli temeljne svjetonazorske i političke stavove, napomenuo je. "Naši prirodni saveznici i prijatelji koje pozivamo na suradnju su svi oni koji su se svih ovih godina izložili i na pitanju zaštite ljudskih prava, ugroženosti manjina, i na pitanjima ugroženosti javnih prostora te zaštite radničkih prava," poručio je Markovina, koji se nada da će ta stranka "konačno promijeniti političku situaciju u zemlji".

Riječi podrške novoj stranci dali su i bivši predsjednik Ivo Josipović, saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke liberalnih demokrata Goran Beus Richemberg, te saborski zastupnik i čelnik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, koji su čestitali Novoj ljevici na inicijativi, te izrazili nadu u partnerstvo i zajednički rad, poželjevši toj stranci da svojim radom ostavi vidljivog traga na hrvatskom društvu.

U ime "istinske intelektualne ljevice", Novoj ljevici je osnivanje čestitao teoretičar književnosti i kazališni kritičar Vjeran Zuppa, koji je izrazio posebno zadovoljstvo zbog tolikog broja okupljenih istomišljenika. Novoj je stranci poželio da svoj rad započne sa sljedećom mišlju jednog francuskog intelektualca: "Ljevici trebaju identiteti, a ne restauracija ma kojeg dosadašnjeg njezinog identiteta".

Borić je istaknula kako stranka svoje djelovanje želi proširiti i izvan granica Hrvatske – Novu ljevicu zanima i Europa i trudit će se razviti suradnju sa srodnim europskim strankama. Stranka je već dobila i podršku švedskih feministica, ali i radnika i radništva; pisma podrške sindikata INA-e iz Siska i Feminističke inicijative Švedske, pročitala je povjesničarka umjetnosti Nada Beroš.

Stranka ima i svoju web stranicu www.novaljevica.hr.

Idi na 24sata

Komentari 163

  • isoc41 20.12.2016.

    "Lijepa naša" intonirala se i u Pavelićevo vrijeme, bila je službena himna NDH, kako to dotičnima ne smeta? Kako im ne smetaju Hrvatske kune koje primaju iz državnog proračuna, iako je ista novčana valuta bila službeno sredstvo plačanja i u vrijeme NDH?

  • najiram 10 20.12.2016.

    eto još ste jednog hrvata ubili vi ubojice iz zasjede kada čete položiti račune za 1000000 nedužnih koje ste pobili radi čiste pljačke....u beogradu vas čeka sud za ratne zloćine partije a naravno i pitanje koga ste to ubijali još u jasenovcu 2 ipo godine nakom pada hitleroveve vlasti u hrvatskoj...bilo bi to vrlo poučno štivo pa vas molimo da otvorite spise ljudi koje ste pobili i po ćijem nalogu...

  • kicky123456 20.12.2016.

    a pogledajte al ih hvale pročetnički portali http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:628625-Nova-levica-u-Hrvatskoj

Komentiraj...
Vidi sve komentare