To je to što me zanima!

Uzgajali 'travu', ali nisu krivi: 'Trebamo imati razumijevanja'

Na Općinskom sudu u Puli izvanbračni par oslobođen je krivnje za uzgoj marihuane. Kad je sutkinja čula ženinu obranu, koja se marihuani okrenula zbog bolesti, zaključila je da je u pitanju beznačajno djelo
Vidi originalni članak

Sutkinja Općinskog suda u Puli, Vera Glasnović Gjoni stavila je izvan snage kazneni nalog, a potom i oslobodila krivnje izvanbračne supružnike iz Italije koji su bili optuženi da su uzgajali marihuanu radi daljnje prodaje. Izvanbračni supružnici oslobođeni su jer je u postupku utvrđeno da je riječ o beznačajnom djelu, piše Glas Istre.

Naime, ženu u dobi od 48 godina koja ima hrvatsko i talijansko državljanstvo državno odvjetništvo je teretilo da je zajedno sa godinu dana starijim suprugom, talijanskim državljaninom, od svibnja do sredine srpnja 2017. u unajmljenom stanu u jednom istarskom gradiću uzgajala marihuanu. Teretilo ih se da su nabavili opremu potrebnu za uzgoj marihuane u zatvorenom prostoru, odnosno indoor šator, lampu, ventilatore i tekućinu za prihranjivanje biljaka i tako uzgojili devet biljaka konoplje. Kada su "otkriveni" biljke su bile visoke između 14 i 65 centimetara. Ženu se teretilo za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, a muškarca da joj je u tome pomagao.

Međutim, u sudskom postupku okrivljena žena iznijela je obranu koju je potkrijepila konkretnom medicinskom dokumentacijom. Ona je naime još od 1996. godine HIV pozitivna i boluje od Hepatitisa C zbog čega je stalno na tabletama i terapijama.

U obrani je navela da je 74-postotni invalid i da je zbog bolesti i lijekova imala problema s bubrezima i jetrom te da stalno trpi jake bolove. Na internetu je pročitala da bi joj, kako bi uklonila navedene tegobe, mogao pomoći maslac od indijske konoplje. Preko interneta je nabavila i svu opremu potrebnu za uzgoj konoplje, a suprug joj je pomogao u spravljanju preparata. Na sudu je kazala da joj je konzumacija maslaca s indijskom konopljom znatno poboljšala zdravstveno stanje te da je to za nju lijek.

- U prvom redu treba imati razumijevanje, pa i neku vrstu sućuti radi bolesti okrivljene i poći od nesporne okolnosti da je čovjek u takvom stanju spreman učiniti sve da bolove ukloni - kazala je sutkinja  Vera Glasnović Gjoni ocijenivši da je u pitanju beznačajno kazneno djelo.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • stiven 02.06.2018.

    Trava ko trava

  • nogofil 01.06.2018.

    Ovo je primjer vrhunskog suđenja. Kod nas je uobičajeno da se automatski primijene odredbe kaznenog zakona,okrivljeni se lako optuži, proglasi se krivim i "odrapi" mu se kazna. Ta automatika, to je čisti pravni formalizam. A drugi način suđenja je kad se pred sudom nađe neki moćnik. Onda se rasprave odgađaju u nedogled, dok ne nastupi zastara. Isada konačno sutkinja koja se udubi u predmet, analizira, vodi računa o humanizmu. Meni ne preostaje drugo nego da se pridružim mnogobrojnim laudama.

  • 01.06.2018.

    Optužili ih za uzgoj zbog prodaje a nisu ih uhvatili u prodaji..to je kad se zakon tumači kako tko hoće

Komentiraj...
Vidi sve komentare