To je to što me zanima!

Vakula: 'I dalje ne možemo biti mirni i opustiti se. Mjestimično će sutra pasti i do 80 litara kiše'

Ove ekstremne situacije ne možemo poistovjetiti s klimatskim promjenama, ali to bi mogle pokazati dublje analize, tvrdi Vakula
Vidi originalni članak

Problematičan dan će biti sutrašnji. Gledajući cijelo područje past će od 20 do 50 litara kiše, a lokalno je moguće i do 80 litara. To su velike količine obzirom na količine koje su pale do sada, kazao je meteorolog Zoran Vakula u emisiji Otvoreno

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dodaje da je zima u Hrvatskoj bila iznad prosječno kišovite te da se ne nazire stabilna anticiklona koja će donijeti suho vrijeme. 

- I dalje ne možemo biti mirni i opustiti se jer suše nema na vidiku. Uskoro se očekuje toplije vrijeme, ali ne i suho. Ove ekstremne situacije ne možemo poistovjetiti s klimatskim promjenama, ali to bi mogle pokazati dublje analize. Zanimljivo je da imamo proljeće koje ne odstupa u temperaturi već u količini oborina. Ovakve ekstremne oborine nemoguće su za predvidjeti pogotovo jer smo u Obrovcu i Gračacu zabilježili rekorde - rekao je Vakula. 

ZATVORENE I PROMETNICE Civilna zaštita: 'U Zagrebačkoj županiji je najveća opasnost od poplave u Pisarovini uz Kupu'

Poplavu u Obrovcu u emisiji komentirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

- Zid koji se radio 2018. godine na temelju stogodišnjih procjena i analiza podignut je za 30 do 40 centimetara. Smatralo se da je time stvar riješena, ali je Zrmanja porasla za 40 centimetara iznad zida. Ulazimo u novo razdoblje, klima više nije ista, a posljedice koje dolaze s novom klimom su puno ozbiljnijeg karaktera - kazao je Božinović. 

Bujica se slila s Velebita

Kako kaže, građane Obrovca je zadesila bujica koja se slila s Velebita i s prostora Gračaca. Između se nalazi i krško porozno zemljište, odnosno teritoriji prožet podzemnim vodama, a s druge strane je jako jugo tjeralo more prema obali. 

POSLJEDICA VELIKIH KIŠA Plenković: Vlada će pomoći županijama pri saniranju nastalih šteta od poplava

- Sve se to sudarilo na području Obrovca. Veliki problem je bio i nečišćenje nanesenog materijala koji se mora uklanjati. Te procedure se moraju ubrzati pogotovo u ovakvim uvjetima kad klimatske promjene ne čekaju. Danas smo o tome razgovarali s predstavnicima Hrvatskih voda. Moraju se tražiti brza rješenja. Najvažnije je zaštiti živote ljudi i imovinu - naglasio je Božinović.

Generalni direktor Zoran Đuroković dodaje da je protjecajni profil rijeke veći što je nanesenog materijala u koritu manje. Uklanjanje tog materijala pomaže protočnosti i smanjuje mogućnost poplava. 

- Postupci uklanjanja materijala traže izradu određenih studija koje predugo traju - istaknuo je Đuroković dodajući da je projekt izrade sustava obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici u tijeku. 

- Građani Kostajnice će dobiti šetnicu, kvalitetnu vizuru, ali i kvalitetnu zaštitu obrane od poplava. Bit će napravljene montažne i demontažne brane. Nasip će biti dugačak 500 metara, a u njega je uloženo okvirno 4 milijuna eura, značajni dio je financiran iz europskih sredstava - kazao je Đuroković. 

ZOBG OBILNIH KIŠA Izlila se Mrežnica, poplavljeno više obiteljskih kuća i vikendica

Naglašava da se prilikom izrade nasipa i sustava obrane uvijek uzima visina najvišeg zabilježenog vodostaja, a primjerice, u Karlovcu na izgradnji napisa Kupe nasip je podignut i za 15 posto više od najvišeg vodostaj zbog velike mogućnosti pojave ovakvih ekstrema. 

Postavili više od 50.000 vreća pijeska

Župan sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak ističe da je postavljeno više od 50.000 vreća pijeska. 

- Našu županije katastrofe ne zaobilaze. U prosincu su napravljeni temelji obrane od poplava koji nam danas koriste. U Kostajnici smo od rujna imali šest obrana od poplave. Na našem području Hrvatske vode su aktive te su radovi u Hrvatskoj Kostajnici u tijeku. Nažalost, trenutno je postavljena armatura, ali izvođače sprječavaju upravo ovakvi vremenski uvjeti i visoki vodostaj Une da radove na nasipu nastave. Do kraja godine građani Kostajnice bi trebali imati najmoderniji sustav obrane od poplava.

BANIJA STREPI OD POPLAVE Hrvatska u vodenom kaosu: 'Potres i poplava uzeli su mi sve. Ostajem tu koliko ću moći'

Području karlovačke županije također prijete poplave. Vodostaj Korane je tijekom nekoliko sati narastao za 40 centimetara, a Mrežnica se prelila. 

- Kod nas također bilježimo rekordne vodostaje. Očekujemo da će noćas porasti i vodostaj Kupe. Naše iskustvo borbe od poplava traje od 2010. godine. Na području županije imamo nekoliko kuća koje su poplavljene i pet puta. Ugroza je ponajviše u Karlovcu i Ogulinu. Ozaljski kraj se prepumpava. Sve naše lijepe rijeke su opterećene i ugrožavaju područje cijele županije - naglasila je županica karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin. 

Očekuje se gradnja nasipa kod Karlovca

Kako kaže, ova Vlada je prepoznala problem karlovačke županije te se očekuje gradnja 50 kilometara nasipa. 

KOLAPS I U PROMETU VIDEO Ceste pod vodom, obilna kiša radi probleme i na sjeveru zemlje: 'I kuće su poplavljene!'

- Od 70-ih očekujemo da se sustav izgradi. Kanal Kupa-Kupa izgrađen je 70-ih, ali još uvijek radi sa samo 30 posto svog kapaciteta - dodaje. 

Načelnik stožera civilne zaštite Obrovca Slobodan Jurjević se nada da je najgore prošlo. 

- Zrmanja je pala s 302 centimetra na 243. Stanje trenutno nije zabrinjavajuće tek je ostalo 20 centimetara vode na najnižem dijelu grada. Sve službe su i dalje na terenu - kazao je Jurjević. 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • habanero 17.05.2023.

    Pa mi ne znamo ni studiju napravit , kaze rade od 70 godina i trenutno je gotovo 30% na terenu.

  • monter 2000 17.05.2023.

    Prošle godine si govorio za ovu kakva če biti suša ,bolje da šutiš

  • revoltiranstoposto 17.05.2023.

    Očekujemo toplije vrijeme, ali...stabilne anticiklone još nema na vidiku. Sutra će mjestimično pasti 20-50 litara kiše, a možda negdje i do 80 litara. Je-bote takvu prognozu mogu i ja izmisliti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare