To je to što me zanima!

Vakula otkrio: Kolovoz će biti iznadprosječno topao, prema prognozama isto i u jesen

Srednja srpanjska temperatura zraka diljem Hrvatske bila iznadprosječno visoka, i to većinom za 1 do 3 °C viša od klimatološkog prosjeka iz trenutačno važećeg razdoblja od 1981. do 2010. godine
Vidi originalni članak

Premda su u ovo doba godine vrućina i sparina uobičajene, dosadašnji dio ljeta diljem je Hrvatske među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja, a unatoč osvježenju početkom sljedećega tjedna - i kolovoz će vrlo vjerojatno biti iznadprosječno topao. Sudeći prema dugoročnim prognozama - i jesen, piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

'Hladno' proljeće - 'vruće' ljeto

Proljeće - prema klimatološkom računanja od 1. ožujka do 31. svibnja - po ocjenama klimatologa DHMZ-a bilo je većinom "hladno", ponegdje i "vrlo hladno", kakvo mjestimice nije bilo u posljednjih čak i tridesetak godina.

Štoviše, na mnogobrojnim je hrvatskim meteorološkim postajama bilo među 20 najhladnijih u povijesti mjerenja. Uslijedio je lipanj, koji kao da je želio nadoknaditi manjak topline - i potvrditi dugoročne prognoze za ljeto - pa je bio većinom "vrlo topao" i "ekstremno topao" - jedan od u većini Hrvatske 5 najtoplijih u povijesti, pri čemu je na nekim meteorološkim postajama izmjerena rekordna najviša dnevna temperatura zraka za te postaje u lipnju.

Četvrti najtopliji srpanj u povijesti

U srpnju je izmjereno rekordnih 42 °C u Goveđarima na Mljetu, a klimatolozi DHMZ-a to tek trebaju potvriti, kao i rekordnih 38,7 °C u Makarskoj. U Splitu je 8. lipnja bio najtopliji dan od 1948. godine, a u Zagrebu se to dogodilo 13. i 30. srpnja.

Srednja srpanjska temperatura zraka diljem Hrvatske bila iznadprosječno visoka, i to većinom za 1 do 3 °C viša od klimatološkog prosjeka iz trenutačno važećeg razdoblja od 1981. do 2010. godine. Klimatološke ocjene bit će uglavnom 'toplo' i 'vrlo toplo', ponegdje i 'ekstremno toplo'.

Nakon detaljnije provjere podataka i analize, ovaj srpanj vjerojatno će biti 4. najtopliji u povijesti na Zavižanu, u Osijeku i Splitu, a na postaji Zagreb Maksimir i 'brončani' na listi najtoplijih - odmah iza onih 2012. i 2015. godine.

Iznadprosječne temperature i u jesen?

Dugoročne prognoze daju veliku vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, i to ne samo u kolovozu, nego i tijekom jeseni - koja prema klimatološkom računanju traje od 1. rujna od 30. studenoga, piše Vakula za HRT.

To ne znači da će svi dani i tjedni biti topliji od prosjeka - za očekivati je i barem povremena hladnija razdoblja. Riječ je o mjesečnim i sezonskim prognozama, koje su znatno manje pouzdane od onih kratkoročnijih.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • nap 01.08.2021.

    Ljeto je

  • Iveco 13 01.08.2021.

    Ajde Vakula ne ser.., neznas za sutra govoris za Jesen

  • madcon13 01.08.2021.

    Nemoj da na jesen bude iznad prosječno toplo . Uništut će nam 4. val

Komentiraj...
Vidi sve komentare