Obavijesti

News

Komentari 12

Vakula otkrio: Kolovoz će biti iznadprosječno topao, prema prognozama isto i u jesen

Vakula otkrio: Kolovoz će biti iznadprosječno topao, prema prognozama isto i u jesen

Srednja srpanjska temperatura zraka diljem Hrvatske bila iznadprosječno visoka, i to većinom za 1 do 3 °C viša od klimatološkog prosjeka iz trenutačno važećeg razdoblja od 1981. do 2010. godine

VIDEO

Premda su u ovo doba godine vrućina i sparina uobičajene, dosadašnji dio ljeta diljem je Hrvatske među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja, a unatoč osvježenju početkom sljedećega tjedna - i kolovoz će vrlo vjerojatno biti iznadprosječno topao. Sudeći prema dugoročnim prognozama - i jesen, piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

'Hladno' proljeće - 'vruće' ljeto

Proljeće - prema klimatološkom računanja od 1. ožujka do 31. svibnja - po ocjenama klimatologa DHMZ-a bilo je većinom "hladno", ponegdje i "vrlo hladno", kakvo mjestimice nije bilo u posljednjih čak i tridesetak godina.

Štoviše, na mnogobrojnim je hrvatskim meteorološkim postajama bilo među 20 najhladnijih u povijesti mjerenja. Uslijedio je lipanj, koji kao da je želio nadoknaditi manjak topline - i potvrditi dugoročne prognoze za ljeto - pa je bio većinom "vrlo topao" i "ekstremno topao" - jedan od u većini Hrvatske 5 najtoplijih u povijesti, pri čemu je na nekim meteorološkim postajama izmjerena rekordna najviša dnevna temperatura zraka za te postaje u lipnju.

Četvrti najtopliji srpanj u povijesti

U srpnju je izmjereno rekordnih 42 °C u Goveđarima na Mljetu, a klimatolozi DHMZ-a to tek trebaju potvriti, kao i rekordnih 38,7 °C u Makarskoj. U Splitu je 8. lipnja bio najtopliji dan od 1948. godine, a u Zagrebu se to dogodilo 13. i 30. srpnja.

Srednja srpanjska temperatura zraka diljem Hrvatske bila iznadprosječno visoka, i to većinom za 1 do 3 °C viša od klimatološkog prosjeka iz trenutačno važećeg razdoblja od 1981. do 2010. godine. Klimatološke ocjene bit će uglavnom 'toplo' i 'vrlo toplo', ponegdje i 'ekstremno toplo'.

Nakon detaljnije provjere podataka i analize, ovaj srpanj vjerojatno će biti 4. najtopliji u povijesti na Zavižanu, u Osijeku i Splitu, a na postaji Zagreb Maksimir i 'brončani' na listi najtoplijih - odmah iza onih 2012. i 2015. godine.

Iznadprosječne temperature i u jesen?

Dugoročne prognoze daju veliku vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, i to ne samo u kolovozu, nego i tijekom jeseni - koja prema klimatološkom računanju traje od 1. rujna od 30. studenoga, piše Vakula za HRT.

To ne znači da će svi dani i tjedni biti topliji od prosjeka - za očekivati je i barem povremena hladnija razdoblja. Riječ je o mjesečnim i sezonskim prognozama, koje su znatno manje pouzdane od onih kratkoročnijih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...