To je to što me zanima!

Vampirska groznica: Planulo je čak 15.000 romana

Tijekom ljetne prodaje, “Mjesec boje krvi” prodao se u deset tisuća primjeraka, a njegov nastavak, “Knjiga izumrlih” u manje od mjesec dana dosegao je skoro 5000
Vidi originalni članak

Tijekom ljetne prodaje, roman “Mjesec boje krvi” prodao se u deset tisuća primjeraka, a njegov nastavak, “Knjiga izumrlih” u manje od mjesec dana dosegao je gotovo pet tisuća. Uspjeh je tih romana to veći ako pogledamo parametre hrvatskog tržišta knjiga koje, kao i većina ekonomskih pokazatelja, bilježi slobodan pad. Hitom se naime danas - čak bez pretjerivanja - nazivaju i knjige prodane u više od tisuću ili dvije tisuće primjeraka, pa su ove brojke uistinu dojmljive.

Čime se može objasniti to prkošenje “sili teže”? Otkud takav uspjeh? Jedno objašnjenje - da je riječ o uspjehu koji slijedi planetarni val popularnosti “Sumrak sage” - nije posve pogrešno, ali nije niti dovoljno. Seksi vampiri, kako ih naziva čitateljska publika, Tina, Monkey i Maks, jesu tinejdžerski junaci jer su mladi, dio elite ili postaju njezinim dijelom, što im je život pun adrenalina, što se suočavaju s pustolovinama koje njihovim realnim vršnjacima nisu dostupne. No koordinate tih pustolovina više nisu iste kao njihovih roditelja. “Mjesec boje krvi” i “Knjiga izumrlih” ne događaju se u vulkanu Vatna Jekul, Julesa Vernea, ili 20 tisuća milja pod morem, ni u rukavcima Missisipija, kao pustolovine Thomasa Sawyera ili Huckleberryja Finna, slavnih junaka Marka Twaina.

Njihovo okruženje nije idilična priroda nego brutalan svijet hrvatske tranzicije, u kojemu društveni vrhovi, metaforično piju krv donjim klasama u društvu. Junakinja Tina jednom je nogom ušla u povlašteni svijet krvopija, a njezin je pouzdan prijatelj, deziluzioniran, ali hrabar Monkey, čovjek s obje noge na zemlji, netko tko ima petlje ući u sukob sa svijetom moćnih vampira koji, kroz ogorčene klanovske borbe, ispunjavaju samo jednu svrhu: potrebu da vladaju, ni manje ni više, nego cijelim svijetom.

Još je jedan element važan u objašnjenju fenomena “Mjeseca”. Oba nastavka knjige pletu radnju oko slabo poznatih ili tajanstvenih mjesta hrvatske povijesti. U prvom nastavku, “Mjesecu”, to je nestali templarski hram u srcu Zagreba, u drugom to je tajanstvena mumija “Ružica”, koja predstavlja jednu od najvećih dragocjenosti zagrebačkog Arheološkog muzeja. Ta je mumija došla u Zagreb s ovojem na kojem je nađen najveći, do danas nedešifrirani, spis na iščezlom jeziku izumrlog naroda, Etruščana...

"Mjesec” i “Knjiga izumrlih” vješto stavljaju povijesne hrvatske motive u središte romaneskne intrige, a to je formula koja je među širokom čitateljskom publikom, još od Zagorke, prihvaćena kao poželjna i uspješna. Naklada prodanih knjiga to doista plastično dokazuje.

>>> 24sataExpress čitajte i online

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Monte_1 23.10.2012.

    Meni su knjige za pohvaliti iako nisam čitala zato jer mi je drago kad vidim domaće autore. Treba poticati kreativnost kod naših ljudi i zato savjetujem kupujte knjige naših autora.

  • ambientocclusser 23.10.2012.

    Eto dakle reklama u dvajsčetirsata (koja vidim ni sada ne prestaje) je dovoljna da se proda ovaj rotoromančić. Bilo bi ljepše da se tako reklamirao recimo savjetnik o kućnim financijama, uređenje vrta na balkonu, ili barem kuharica za školarce.

  • ninjutsu 23.10.2012.

    ja ne kuzim kako se uspjelo dogoditi da grof Drakula iz mog djetinjstva uspije izgubiti reputaciju utjelovljenja najstrasnijeg stvora od kad je stigao iz Transilvanije... sto ucinise ovi novi moderni pisci i redatelji majko mila...

Komentiraj...
Vidi sve komentare