To je to što me zanima!

Vandali unakazili spomenik kulture, dvorac Brezovicu

Objekt je bio zatvoren baš zbog ovakvih slučaja, ali kao što vidite, ni to nije moglo zaustaviti ove vandale, rekli su nam iz zagrebačke nadbiskupije
Vidi originalni članak

Očito tim vandalima ništa nije sveto pa su bez imalo pardona uništili spomenik kulturne baštine Republike Hrvatske, komentira naš čitatelj koji je snimio fotografije dvorca Brezovica u srijedu.
Na fotografijama se vide razbijeni prozori, sprejem išarani zidovi, vrata i vrijedne freske.
- Primijetivši provalu, odmah smo slučaj prijavili nadležnim tijelima, dakle policiji i Ministarstvu kulture. Objekt je bio zatvoren baš zbog ovakvih slučaja, ali kao što vidite, ni to nije moglo zaustaviti vandale - rekli su nam iz zagrebačke nadbiskupije, pod čijom je nadležnošću dvorac Brezovica.
Barokni dvorac iz 18. stoljeća, nekad omiljeno izletište Zagrepčana, nalazi se jugozapadno od Zagreba, nekoliko kilometara od stare karlovačke ceste. Na popisu je spomenika kulturne baštine Republike Hrvatske. Bio je na meti vandala i prije dvije godine, nakon čega je zatvoren za javnost.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • MpH 29.11.2010.

    O slučaju dvorca još prije par godina upozorio je( mislim da je i podigao optužnicu protiv nadbiskupije zbog uništavanja kulturnog spomenika) akademski slikar Ivan Obsieger (http://brezovickopolje.blogspot.com/2010/05/akademski-slikar-ivan-obsieger-freske.html) no od onda nadbiskupija je samo stavila "šperploče" na ulazna vrata i prozore koji nisu spriječili vandale od novih "akcija". Dvorac je nekoć bio popularno izletište, igralište, zabavni park, restoran, sve dok nije vraćen nadbiskupiji. Gosp. koji je plaćao najam prostora (restorana) brinuo se o samom zdanju tako i o freskama i umjetninama koji su bili u prostorijama, crkva iz nekog razloga to ne čini tj. nije ih briga... Danas dvorac izgleda zapušteno, zarasao u korov, uništen i smećem zatrpan perivoj, ostaci nekoć posjećenog zabavnog parka i potrgane ljuljačke... Da je Crkvi stalo do boljitka svojih "podanika" uredili to (nekoć) prelijepo mjesto i otvorili vrata roditeljima i djeci te im omogućili boravak u prirodi i na svježem zraku, na svega 15-ak min od centra Zagreba...

  • chesnjofka 09.07.2009.

    Država bi bila najzadovoljnija da ga pod svoje uzme neki privatnik,a aoni da ga onda deru sa nametima i porezima.

  • drug Tito_1 09.07.2009.

    tu je osamdesetih bio dobar disco,....

Komentiraj...
Vidi sve komentare