To je to što me zanima!

Varga i Lalovac se dogovorili: HZZO izlazi iz državne riznice

HZZO i Ministarstvo zdravlja ostaju u državnoj riznici do 1. siječnja, ali ni nakon toga 'neće nikamo otploviti' već HZZO postaje izvanproračunski fond, kaže Varga
Vidi originalni članak

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izlazi iz državne riznice 1. siječnja iduće godine. Tako je barem rekao ministar zdravlja Siniša Varga nakon dogovora s ministrom financija Borisom Lalovcem

Varga je najavio da se razgovori s Lalovcem nastavljaju u četvrtak ujutro radi reguliranja tranzicije postojećeg sustava na funkcioniranje HZZO-a kao izvanproračunskog fonda, što treba dogovoriti s Ministarstvom financija, Poreznom upravom i ostalim mjerodavnim tijelima. 

- HZZO i Ministarstvo zdravlja ostaju u državnoj riznici do 1. siječnja, ali ni nakon toga 'neće nikamo otploviti' već HZZO postaje izvanproračunski fond, kao što su to Hrvatske šume, Hrvatske vode, Fond za energetsku učinkovitost i drugi -rekao je Varga novinarima nakon konferencije za medije u Ministarstvu zdravlja o Regionalnom forumu o dijabetesu.

- Mi smo i dalje unutar sustava financiranja na nacionalnoj razini, funkcioniramo preko Hrvatske narodne banke, sve financijske tokove odobrava Hrvatski sabor te ostajemo pod strogom kontrolom Ministarstva financija, Sabora i Državne revizije - rekao je Varga.

Ministar financija Boris Lalovac kazao je, pak, da svaki dan razgovara s predsjednikom Vlade o izdvajanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice i mislim da ćemo ovih dana imati konačan stav.

Napomenuo je da je izdvajanje HZZO-a iz državne riznice zakonski uređeno, ali kako on cijelo vrijeme govori da se mora brinuti oko likvidnosti proračuna

- Radi se o oko 22 milijarde kuna koje bi bile na nekakvim drugim računima i tu pokušavamo naći rješenje koje će biti dobro i za proračun, ali će u konačnici biti korisno i za ministra Vargu - rekao je Lalovac.

Lalovac je dodao kako se sada pokušava naći modalitet, da li bi se mogao otvoriti poslovni račun HZZO-a u središnjoj banci i da na takav način ta određena likvidnost bude na raspolaganju HZZO-u, ali da te novce po potrebi koristi i Ministarstvo financija. 

Napomenuo je da bi se rebalans proračuna idućeg tjedna trebao naći pred Vladom.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • jozabroz 21.10.2014.

    nesto ste se brzo dogovorili..))))) zapravo,bolje receno,,vidi se ko koga mora slusat u vladi,,)))) uz sve njegove "troskove" veliki zoka opet nesmije nista,,))))) neka neka,,ide to svom kraju,,o monetizacije vise nema price,znaju da je to propalo,il mozda grcic i onaj hajdas tvrde jos uvjek da ce se ici do kraja ili dok se ne vide "ponude" za monetizaciju pa ako "nema dobre ponude" ce se odustat..))))) a koliko se sjecam, prije tjedan dva se spominjala cifra ponude od 18-19 milijardi za auto ceste,tjedan kasnijeje zoko objacvio da neide ispod 3milijarde eura,pa tjedan kasnije doncic da ceka ponude i onda ce odlucit,,sta sve govori da ce "drustvo" pred javnost izici sa izjavom, "nijedna ponuda nije zadovoljila,i odustajemo od monetizacije,",da pokazu kako po njihovom nije ni trebalo referenduma,,)))))) s druge strane nezaposlenost raste jako brzo,,o tom se ne prica,,

  • fijuman 21.10.2014.

    lako se njima dogovoriti kada novac ionako nije njihov nego svih nas koji smo ga krvavo i teško zaradili i odvojili od svojih jadnih plaća ili mirovina., ali sve to ispada velika muljaža i puštanje magle.

  • SAINT 20.10.2014.

    Ovo uhićenje Bandića je dobro došlo nesposobnim ministrima da nas uništavaju i pljačkaju još više.

Komentiraj...
Vidi sve komentare