To je to što me zanima!

Vatikan je otvorio vrata tajnog arhiva po prvi put u povijesti

"Prvi i posljednji put": Izložba je otvorena do 9. rujna ove godine, a organizatori su izvijestili kako je to jedinstvena prilika za vidjeti neprocjenjivu kolekciju dokumenata
Vidi originalni članak

Vatikan je u srijedu po prvi put izložio javnosti 100 najznačajnijih povijesnih dokumenata iz svoje tajne arhive, javlja AFP. Dokumenti su stari po nekoliko stotina godina, a u njima se spominju Galileo Galilej, Martin Luther, Henrik Osmi i vitezovi templari. Svi dokumenti se inače čuvaju u posebnim sobama na određenoj temperaturi u Apostolskoj palači u Vatikanu.

Izložba je otvorena do 9. rujna ove godine, a organizatori su izvijestili kako je to jedinstvena prilika za vidjeti neprocjenjivu kolekciju dokumenata.

- Ovo je prvi i vjerojatno posljednji put da ti dokumenti izlaze iz zidova Vatikanskog arhiva - stoji u službenom priopćenju o izložbi. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 400. godišnjice reorganiziranja Vatikanskog tajnog arhiva.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Defiant 02.03.2012.

    Kako to da ti dobri svecenici i pape(koji su nepogrijsivi) naplacuvali od najsiromasnijeg kmeta u srednjem vijeku oprost grijeha, spaljivali zene(vjestice), vodili vojsku da unisti drugi narod-zar ih je Bog ovlastio da oduzmu zivot drugom covjeku(a on ih je sve stvorio). Mogu napisati 1000str iz glave povjesne cinjenice(npr. vas dobri i plemeniti kralj David je slao svoje porucnike u samoubilacke misije da bi mogao spavati s njihovim zenama) ali da se dogovorimo da je vjera glupost, pa nek ostane na tome.

  • Defiant 02.03.2012.

    Crkva sigurno nije objavila one najvaznije dokumente jer bi se jos vise ocrnila. Svi znaju da cijela povijest Crkve ima milijune crnih mrlja na sebi i vjernici znaju samo ono sto cuju na misi ili su procitali u Bibliji a uopce nisu ni pokusali saznati malo dalje od onoga sto im je servirano.To nezele jer su vec navikli biti uvjereni da je crkva njihovo spasenje i sve sto se desava u njoj je bas onako kako Bog zeli. Pa da vas razocaram ajmo redom, recimo Crkva je najbogatija institucija na planetu Zemlji i ja nigdje nisam procitao da je dala milijarde za pomoc gladnima, za izgradnju kuca, za ljecenje AIDSA....nemoramo ni govoriti da proda 10% zemljista koliko bi pomoglo onima koji nemaju ni pitke vode, a tehnologija postoji i samo trebaju naruciti pumpe i donjeti ih tamo, ni nositi nemoraju do tamo, samo da plate. Znam da su svetije ruke koje pomazu, nego one koje se mole i isto tako znam da nemoras biti vjernik da bi bio dobar covijek, a vjernici su vrlo dvolicni po tom shvacanju, cim im kazete da ste ateista u njihovim maloumnim, brainwashed i neukim glavama prva paralela s vama je da ste los covijek. A ja cu im postavit pitanje kako to da nas i njih sve Bog toliko voli i ljubi, zrtvovao se za nas i oprasta na grijehe ali za one koje nezive kako je on rekao dozivotno cemo patiti, ALI ON NAS JAKO VOLI! Odkada je Bog toliko mudar a svecenik nesmije imati zenu i seksualni odnos-to je prirodni nagon covijeka,KOJI JE ON STVORIO NA SVOJU SLIKU I PRILIKU, i desava se ova pedofilija i covjekova psiha je toliko narusena te se mora boriti s priodnim nagonima?

  • ubodi_pa_odi 01.03.2012.

    Ooooo, pa gospoda su odlucila pokazati dio onoga sto su pokrali zadnjih 2000 godina.... bas lijepo od njh.... da nema nase drage crkve koja je ubijala i palila znanstvenike i sve one koji im nisu isli niz dlaku gdje bi svijet danas bio.... ali naravno, i dalje im trebaju nasi novci, i dalje im se sve placa i sve oprasta.... sve ovo pisem iz ciste ljubomore na njih.... nemogu si ni zamisliti kako je lijepo stajati iza oltara i pricati bajke i pri tome fino profitirati....

Komentiraj...
Vidi sve komentare