To je to što me zanima!

Velika europska akcija: Zaplijenili 1,2 tone staklenih jegulja vrijednih 2 milijuna eura

Cilj operacije Jezero bio je razotkrivanje kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem staklenih jegulja koje su zaštićena i ugrožena vrsta diljem svijeta
Vidi originalni članak

Operacija Jezero VI vodila se od studenog 2021. do lipnja 2022. U njoj su sudjelovale 24 zemlje te Europol, OLAF, EFCA i Europska komisija, a tijekom te akcije proveli su preko 27 tisuća kontrola, uhitili 49 ljudi i zaplijenili su 1255 kilograma staklenih jegulja čija je ukupna vrijednost 1,9 milijuna eura.

Cilj operacije Jezero bio je razotkrivanje kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem staklenih jegulja koje su zaštićena i ugrožena vrsta diljem svijeta. Riječ je o izrazito lukrativnom kriminalnu jer su krijumčari u samo nekoliko godina na tim jeguljama zaradili oko 3 milijarde eura. Ovakve akcije mogle bi spasiti Europsku jegulju od izumiranja jer se njena populacija zbog kriminalnih aktivnosti smanjila za 90 posto.

BILE U KOFERIMA: VRIJEDE 3 MILIJUNA KN Koreanci su htjeli iz Hrvatske prošvercati 252 tisuće jegulja!

S obzirom na ogroman novac koji se na trgovini tom zaštićenom vrstom zarađuje ovakve su akcije, kažu u Europolu, uspješne jer podaci pokazuju da su te akcije od 2016., kada je Operacija Jezero pokrenuta, dovele do 50-postotnog pada kriminalnih aktivnosti povezanih s krijumčarenjem jegulja. Od tada do danas uhićeno je više od 500 ljudi, a zaplijenjeno je 18 tona staklenih jegulja koje su nakon toga vraćene u svoja prirodna staništa.

Pandemija koronavirusa usporila je aktivnosti krijumčara koji koriste ljudske mule i jegulje švercaju u avionskoj prtljazi. Istražitelji su otkrili više kriminalnih skupina koje su švercale jegulje iz Europe u Aziju. Europljani su bili zaduženi za ilegalni izlov, a Azijati za transport jegulja.

KOD DUBROVNIKA Krijumčarili skeletiranu čeljust morskog psa: Kazna 15.000 kn

Kad bi staklene jegulje konačno došle do Azije, dalje bi se uzgajale na ribljim farmama te zatim dalje preprodavale diljem svijeta. Trgovina staklenim jeguljama, koje se u mnogim azijskim zemljama smatraju delikatesom, jedan je od najutjecajnijih oblika trgovine divljim životinjama diljem svijeta. Sumnja se da se iz zemalja EU godišnje može prokrijumčariti oko 100 tona staklenih jegulja, a kilogram se prodaje i za nekoliko tisuća eura po kilogramu.

Tijekom 2019. u Hrvatskoj su bila uhićena dva korejska državljana koja su kasnije i optužena zbog krijumčarenja 252.000 živih jedinki europske jegulje, teških ukupno 72 kilograma i vrijednih oko 450.000 eura. Uhićeni su dok su s jeguljama pokušavali napustiti Hrvatsku, a poslije su priznali krivnju te su se nagodili s USKOK-om. Bili su osuđeni na uvjetne kazne i morali su platiti novčanu kaznu.
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare