To je to što me zanima!

Velika parada u Pjongjangu slavi Kima nakon kongresa

Velikom paradom u slavu "sjajne zvijezde" Kim Jong-Una proslavljen je u središtu Pjongjanga završetak izvanrednog kongresa jedine stranke koja stoji na čelu izolirana komunističkog režima Sjeverne Koreje.
Vidi originalni članak

Mladi čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-Un bio je središnja figura parade koju je pratio balkona iznad ogromnog Trga Kim-Il Sunga, koji su stotine tisuća osoba pretvorile u ružičasti ocean mašući buketima cvijeća u pravcu nasljednika obiteljske dinastije na vlasti već gotovo 70 godina.

Pjongjang organizira redovito velike vojne parade radi obilježavanja kakvog simboličnog datuma i pokazivanja najnovijeg naoružanja.

No, parada u utorak bila je u potpunosti civilni događaj. Međutim, svejedno je među prisutnima bilo vojnih referenci, primjerice kartonskih maketa raketa i vozila za svemirsko lansiranje.

Šef parlamenta Kim Yong-Nam obratio se gomili prije početka parade kako bi čestitao Kim Jong-Unu na njegovom promicanju u predsjedništvo Radničke stranke Koreje.

"Izbor je dokazao apsolutno povjerenje naše vojske i našeg naroda u velikog čelnika Kim Jong-Una", kazao je on pozvavši svoje sugrađane da daju odlučnu i dosljednu potporu ideologiji i propisima koje promiče "dragi čelnik Kim Jong-Un".

Kongres radničke stranke Koreje trajao je od petka do ponedjeljka i prvi je održan nakon 1980. godine. Taj je kongres omogućio Kim Jong-Unu, koji je 2011. naslijedio na vlasti svog oca Kim Jong-Ila, da postane nesporni nasljednik dinastije koju je utemeljio njegov djed Kim Il-Sung.  

Tisuće delegata usvojilo je u nedjelju prijedlog vezan uz potrebu gospodarskog napretka kao i onaj o razvoju "nuklearne sile za samoobranu".

Na paradi u utorak masa ljudi je defilirala pored sjevernokorejskog čelnika mašući rozim papirnatim cvjetovima i stranačkim zastavama i uzvikujući "Živio" svome čelniku, koji je na kongresu izabran za predsjednika stranke, na čemu su mu stigle čestitke iz Pekinga.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • gjcezar 10.05.2016.

    Pazi on je izabran! Koje novinarstvo! :D "Izbor je dokazao apsolutno povjerenje naše vojske i našeg naroda u velikog čelnika Kim Jong-Una" :D Ajde super da su izabrali samo nigdje nisam procitao izmedju koga su izabrali. Tko je bio protukandidat? :D

  • Mercedes s klasa 10.05.2016.

    Nekako svi mi pljujemo po njima kao ne valja ovo pa ono, a čini mi se da puno bolje žive od svih nas, kao da mi imamo bolja prava u našoj zemlji, ovdje se ne zna tko plaća tko pije. kaos. kod njih barem vlada nekakav red

  • laky03348 10.05.2016.

    pa ne vjerujem koliko je ova Sj Korea slična Hrvatskoj,,oni obožavaju svoga vođu makar iz on na sve mile i nemile načine ugnjetava,pljačka,,čuda radi iz države i naroda koji samo šuti i to sve trpi godinama....isto je tako i u Hrvatskoj--i mi trpimo da nas naši političari ugnjetavaju,pljačkaju gdje stignu,doslovce gaze po narodu,a mi u isto vrijeme kao i Koreanci šutimo kao da nas se to uopče ne tice,,kaj čemo priglupi i mi i oni,,samo je pitanje koji je nacija bolje priglupa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare