To je to što me zanima!

Venezuela uvodi kriptovalutu baziranu na naftnim rezervama

Venezuela će osnovati kriptovalutu 'petro', kako bi napredovala u pogledu monetarne neovisnosti i pristupila financijskim transakcijama bez obzira na financijsku blokadu, rekao je Maduro
Vidi originalni članak

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u nedjelju je najavio uvođenje "petra", virtualne valute bazirane na rezervama nafte te zemlje za borbu protiv financijske blokade Sjedinjenih Država.

"Najavljujem da će Venezuela pokrenuti novi sustav kriptovalute bazirane na naftnim rezervama. Venezuela će osnovati kriptovalutu 'petro', kako bi napredovala u pogledu monetarne neovisnosti i pristupila financijskim transakcijama bez obzira na financijsku blokadu", rekao je Maduro u svom tjednom televizijskom obraćanju.

Osim nafte, a Venezuela posjeduje najveće rezerve na planetu, nova virtualna valuta će se temeljiti na plinu, zalihama zlata i dijamanata, rekao je predsjednik.

To će nam omogućiti napredovanje prema novim oblicima međunarodnog financiranja za gospodarski i društveni razvoj zemlje, dodao je Maduro.

Zemlja, koja se bori s padom cijene nafte iz koje izvlači 96 posto svojih deviza, prisiljena je restrukturirati vanjski dug procijenjen na oko 150 milijardi dolara, dok stanovništvu nedostaju hrana i lijekovi jer nema novca za njihov uvoz.
Caracas optužuje Washington za "financijski progon", nakon što je američki predsjednik Donald Trump krajem kolovoza nametnuo gospodarske sankcije Venezueli.

Strani analitičari međutim smatraju da je Venezuela u gospodarskoj krizi zbog pokušaja vlade da kontrolira ekonomiju.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Akull 04.12.2017.

    Bilo bi super kad bi napisali clanak o tome zasto Amerika vrsi sankcije nad Venezuelom i koje vrste sankcija..,.mozda i zasto??!?

  • Behemot 04.12.2017.

    Ukoliko se uvede "petro", američki petro dolar kao valuta plaćanja gubi svoju važnost a Amerika koja je uzimala postotak od svake trgovine naftom galopirajuće ide prema bankrotu .. Tako da se tu radi o agresiji na američke nacionalne interese i vojna intervencija, CIA, građanski rat, nastupaju ..

  • Arad_1 04.12.2017.

    Sta vise ne pisemo o tome kako je Venezuela propala do kraja?Dojadile su vam vase lazi pa sad izmisljate nove?Do prije godinu dana o venezueli su pisali kao apokalipsa danas a sad?

Komentiraj...
Vidi sve komentare