To je to što me zanima!

Venezuela: Zbog ušutkavanja oporbe prosvjedi traju i dalje

Prosvjednici su se u subotu sukobili u Venezueli sa snagama sigurnosti nakon što je zabrana političkog djelovanja oporbenog vođe udahnula jedinstvo u fragmentirani oporbeni pokret i potaknula prosvjede.
Vidi originalni članak

Tisuće ljudi od kojih su neki nosili transparente "Diktator Maduro!" i "Izbori sada" u znak potpore oporbenom prvaku Henriqueu Caprilesu marširale su širom zemlje protiv nepopularnog ljevičarskog predsjednika Nicolas Madura.

Subotnji prosvjedi nastavak su nemirnog tjedna u kojemu je vrhovni sud preoteo funkciju parlamenta u kojemu oporba ima većinu. Iako je odluku brzo izmijenio slučaj je pokrenuo oporbu.

Snage sigurnosti blokirale su marš u Caracasu izazivajući sukobe s prosvjednicima. Prosvjednici su bacali kamenje i molotovljeve koktele te palili kante za smeće a snage sigurnosti uzvratile su suzavcem. Stotine prosvjednika upale su u ured vrhovnog suda i uništile ga te su podmetnule požar.

 U sukobima sa snagama sigurnosti nekoliko je osoba u subotu ozlijeđeno u zemlji.

- Vlasti su u strahu. Da nisu u strahu ne bi zatvorile ulice... ne bi diskvalificirale Caprilesa, kazala je 27-godišnja pravnica Gikeissy Diaz dodajući da je polovica njezine fakultetske generacije napustila zemlju te da i ona razmišlja učiniti isto.

Capriles koji je dva puta bio predsjednički kandidat i sada je guverner pokrajine Miranda i po mnogima ima najbolje izglede na predsjedničkim izborima 2018, u petak je 'zaradio' zabranu političkog djelovanja na 15 godina zbog navodnih administrativnih nepravilnosti u obavljanju sadašnje dužnosti.

Naftom bogata zemlja nekoliko je godina u teškoj recesiji koja je osiromašila stanovništvo.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 09.04.2017.

    Admine di su vijesti iz Srbije ?! E da. Nisu bitne da ne bi i nama palo na pamet nešto slično jel tako ? Prosvjede studenata i mladih “Protiv diktature”, koji su održani u petak navečer u svim većim gradovima Srbije, podržali su sindikati policije i vojske Srbije i najavili da će im se u subotu pridružiti.Zbog lošeg položaja i standarda zaposlenih, sindikati vojske i policije već su ranije organizirali svoje prosvjede, ali ih, kako navode, teška situacija prisiljava da ponovno izađu na ulice.Sindikati policije i vojske podržali su u petak studentske prosvjede “Protiv diktature”, organizirane zbog pobjede Aleksandra Vučića u neregularnim uvjetima predsjedničkih izbora, te najavili da će im se pridružiti u subotu 8. travnja. Nakon što je sindikat u policiji objavio priopćenje s porukom da “treba poslušati djecu”, i vojska je objavila da će u subotu u podne zajedno s njima i studentima izaći na ulice i prosvjedom “Ministri voljno” i “Nema predaje” izraziti nezadovoljstvo stanjem u zemlji i načinom na koji ih sustav tretira, objavili su beogradski portali.Na petom uzastopnom prosvjedu studenti u Beogradu su nosili transparente: „Narod gladuje, elita se raduje”, “Nećemo biti radnici na crno”, “Tko laže taj je Vučić”, “Politika nije profesija” i “Nitko ne smije biti gladan i bez kuće”Student Miran Pogačar pozvao je nazočne da se u subotu priključe prosvjedima sindikata vojske i policije u Beogradu.. IZVOR: NWO

Komentiraj...
Vidi sve komentare