To je to što me zanima!

Vojni veteran (100) je zvijezda u Rusiji, svi žele selfie s njim

Rusija slavi 74. godišnjicu okončanja II. svjetskog rata u Europi kao i svake godine tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu. Na paradu svake godine dolazi ratni veteran Nikolay Bagayev (100)
Vidi originalni članak

Nikolay Bagayev borio se u 'Velikom Patriotskom ratu' kako ga Rusi nazivaju i dva puta je ranjen.

Veći dio rata proveo je u šumama kraj Moskve, borio se u bitci za Moskvu, a kasnije je sudjelovao u napadu na njemački grad Koenigsberg koji je poslije rata pripao Rusiji i preimenovan u Kalinjingrad. 

Rođen je 1918. godine, odmah nakon ruske revolucije, te je preživio mnoga burna razdoblja u povijesti svoje zemlje. Preživio je Nikolaj i diktatora Staljina  a i njegove nasljednike Hruščova, Brežnjeva i Gorbačova i Jeljcina...

Nakon rata radio je u stepama Kazahstana, tadašnje sovjetske republike, tada je živio u šatoru. Pomogao je graditi postaju s koje su Sovjeti poslali Jurija Gagarina u svemir 1961. godine.

Bagayev sada živi u Korolyovu, gradu izvan Moskve i ima veteransku mirovinu od 40.000 rubalja mjesečno,  što je znatno više od nacionalnog prosjeka.

Unatoč poodmaklim godinama vitalan je i može ga se često vidjeti u gradu, ponekad i na uniformi s medaljama. Koristi mobilni telefon i prijenosno računalo i povremeno pozira za selfije s mještanima.

Sovjetski Savez u kojem je živio većinu svog života odavno je nestao, ali gotovo tri desetljeća nakon raspada, Nikolay je i dalje ostao predan komunist te i dalje nastavlja doprinositi oporbenoj Komunističkoj partiji.
 

Idi na 24sata

Komentari 43

  • 10.05.2019.

    Veli Rebac da ga se može vidjeti NA uniformi s medaljama. Kaj, stoji ili leži na njoj? Nije patriotski, već domovinski (Velikaja Otečestvennaja vojna - Veliki domovinski rat); Rebac, ruska imena i prezimena NE pišu se anglizirano! Ni Rusi ni mi ne koristimo y u pismu. Prema tome, nije Nikolay Bagayev, već NikolaJ BagaJev. To se zove transliteracija, Rebac...

  • exorcist 10.05.2019.

    Stari silovatelj i razbojnik, baš se ima čime pohvaliti..

  • jo2hn8ny 09.05.2019.

    Zanimljivo je kako ovi veterani dugo žive, dok hrvatski branitelji ili veterani ako dođu do 65-e godine života.

Komentiraj...
Vidi sve komentare