To je to što me zanima!

VIDEO Tisuće farmera izašlo je na ulice Varšave: 'Naše farme će bankrotirati, nećemo odustati!'

Poljski poljoprivrednici su se okupili u središtu Varšave, a žele da se ukine 'zeleni plan' jer će ih farme dovesti do bankrota svojim troškovima
Vidi originalni članak

Tisuće poljskih poljoprivrednika izašli su u utorak na ulice Varšave, trubeći i noseći zastave, što predstavlja eskalaciju prosvjeda koji je izbio početkom veljače protiv uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i Zelenog plana Europske unije. Poljoprivrednici diljem Europe tjednima prosvjeduju protiv uvjeta koje im nameću europske regulacije radi borbe protiv klimatskih promjena te protiv povećanja troškova i nečega što nazivaju nepravednom konkurencijom izvan EU-a, a osobito Ukrajine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Poljski poljoprivrednici okupili su se u središtu Varšave prije no što su se zaputili prvo prema parlamentu, a potom prema uredu premijera.

- Prosvjedujemo jer želimo da se ukine 'zeleni plan' jer će naše farme dovesti do bankrota svojim troškovima ... koji nisu usporedivi s onim što žanjemo i koliko smo plaćeni - rekao je 31-godišnji Kamil Wojciechowski, poljoprivrednik iz mjesta Izbica Kujawska u središnjoj Poljskoj.

- A to koliko nas se za naš rad plaća se smanjilo zbog priljeva žita iz Ukrajine i to je naš drugi zahtjev - blokirati priljev žita iz Ukrajine - dodao je.

Poljski poljoprivrednici su započeli niz prosvjeda diljem zemlje ranije ovog mjeseca, koji su uključivali gotovo potpunu blokadu svih graničnih prijelaza s Ukrajinom te poremećaje u lukama i na prometnicama diljem zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'tjerate nam farme u bankrot' VIDEO Neredi na ulicama Varšave: Tisuće prosvjednika želi kraj uvozu ukrajinskog žita

- Nećemo odustati. Nemamo izbora. Naše farme će bankrotirati, izgubit ćemo svoj glavni izvor zarade - rekao je 47-godišnji Pawel Walkowiak, proizvođač žita i kukuruza iz mjesta Konarzewo na zapadu Poljske.

Poljski premijer Donald Tusk je tijekom posjeta Pragu u utorak rekao da Unija mora riješiti probleme stvorene njenom odlukom da otvori svoje granice za uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda nakon što je Rusija započela invaziju na svog susjeda početkom 2022.

- Nitko nema pravo misliti da Češka i Poljska neće podržavati Ukrajinu, no radit ćemo zajedno u Bruxellesu radi ispravaka koji će zaštiti naše tržište od negativnih učinaka ove odluke - kazao je Tusk.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • BROKRO 28.02.2024.

    tako ce biti cijeloj EU ,sva industrija je odvucena u Kinu i Ameriku a poljuprivreda u Ukrainu i onda mulci jos pripomazu tome!!

  • nenno77 27.02.2024.

    zahvalite za sve ukraini,zbog nje će Europa pasti na koljena.

  • TVP 27.02.2024.

    Ljudima je dosta politickih manipulacija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare