To je to što me zanima!

VIDEO Točno u podne skinuli su 15 tona tešku kapu s katedrale

Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla
Vidi originalni članak

Točno u podne, u nedjelju, s teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa, uspješno je skinuta 15 tona teška i 14 metara visoka kapa zvonika.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako je rekao voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić, koji je rukovodio akcijom, zbog velikih oštećenja konstrukcije riječ je bila o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile dvodnevne pripreme. 

Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla. Namjera je građevinara da se najprije skinu gornji, najoštećeniji dio zvonika do razine crkve, a naknadno i preostali dio. Budući da sisačka katedrala ima i druga velika oštećenja, kao što je urušavanje svoda iznad orgulja i kora, o njenoj će se sudbini naknadno odlučiti. 

U akciji su, su uz pet zagrebačkih vatrogasaca, sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Zagrebački mamut, uz pomoć sisačkih vatrogasaca. On je također objasnio razliku između slične akcije u Zagrebu, u kojoj je također sudjelovao, i ove u Sisku. Kako je rekao, riječ o sličnom postupku, s razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape bilo drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje bilo otpiljeno. Prethodno su s kape zvonika, koji je izgrađen sredinom 18. stoljeća  skinuti križ, a u subotu i zvona.

Tom su zahtjevnom činu danas, među ostalima, nazočili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, predstavnici Sisačke biskupije, te velik broj okupljenih građana.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • mudrac22 10.01.2021.

    Dali je crkva trazila donacije ?

  • covid19pro 10.01.2021.

    To naravno financira crkva??

  • 10.01.2021.

    Ono koji je to osjecaj kad putujes cijelom Europom pa sa neke uzvisine se pojavi selo ili grad a prvo sto se uoci je toranj neke Crkve, neprocjenjivo!!! Iste lijepe slike vidis u Italiji, Francuskoj, Austriji, Svicarskoj, Slovackoj, Ceskoj, Spanjolskoj, Portugalu itd.itd. ali kako to objasniti potomcima pridoslih iz BiH suma!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare