VIDEO Točno u podne skinuli su 15 tona tešku kapu s katedrale | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 9

VIDEO Točno u podne skinuli su 15 tona tešku kapu s katedrale

VIDEO Točno u podne skinuli su 15 tona tešku kapu s katedrale
13

Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla

VIDEO

Točno u podne, u nedjelju, s teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa, uspješno je skinuta 15 tona teška i 14 metara visoka kapa zvonika.

Pokretanje videa...

Katedrala 01:06

Kako je rekao voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić, koji je rukovodio akcijom, zbog velikih oštećenja konstrukcije riječ je bila o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile dvodnevne pripreme. 

Sisak: Plenković i Medved obišli Sisak i prisustvovali pripremama uklanjanja sisačke katedrale

Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla. Namjera je građevinara da se najprije skinu gornji, najoštećeniji dio zvonika do razine crkve, a naknadno i preostali dio. Budući da sisačka katedrala ima i druga velika oštećenja, kao što je urušavanje svoda iznad orgulja i kora, o njenoj će se sudbini naknadno odlučiti. 

Sisak: Plenković i Medved obišli Sisak i prisustvovali pripremama uklanjanja sisačke katedrale

U akciji su, su uz pet zagrebačkih vatrogasaca, sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Zagrebački mamut, uz pomoć sisačkih vatrogasaca. On je također objasnio razliku između slične akcije u Zagrebu, u kojoj je također sudjelovao, i ove u Sisku. Kako je rekao, riječ o sličnom postupku, s razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape bilo drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje bilo otpiljeno. Prethodno su s kape zvonika, koji je izgrađen sredinom 18. stoljeća  skinuti križ, a u subotu i zvona.

Tom su zahtjevnom činu danas, među ostalima, nazočili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, predstavnici Sisačke biskupije, te velik broj okupljenih građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...