To je to što me zanima!

Više od života vojnika u Siriji ugrožen državni proračun

Godišnji trošak hrvatske vojne misije na Golanskoj visoravni je 35 milijuna kuna. Možda je baš to, a ne strah za živote, razlog povlačenja 98 vojnika iz Sirije
Vidi originalni članak

Tvrdnja Vlade da će Hrvatska svoje vojnike iz UN-ove misije na Golanskoj visoravni povući zbog članka iz New York Timesa o švercu hrvatskog oružja sirijskim pobunjenicima jednostavno ne može biti točna.

Samo tijekom prošle godine u NATO-voj misiji u Afganistanu poginula su 402 vojnika ISAF-a. Nasuprot tome u misiji UN-a na Golanskoj visoravni već poduži niz godina uglavnom je mirno, a žrtava nije bilo ni tijekom dvije godine rata u Siriji koji je odnio čak 70.000 života. Stoga je nejasno kojom su to računicom i premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović tako naglo došli do zaključka da je s Golanske visoravni nužno sustavno povlačenje 98 hrvatskih vojnika “kako bi ih se kući vratilo žive i zdrave”. Pogotovo ako su članak u New York Timesu oštro demantirali. U čemu je onda problem? U novcu? Naime, godišnji trošak hrvatske misije UN-a na Golanskoj visoravni na račun hrvatskog proračuna iznosi 35 milijuna kuna, a valja reći i da smo zbog sankcija Siriji samo u prvih šest mjeseci 2012. izgubili 400 mil. eura.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu


Idi na 24sata

Komentari 53

  • Vindovs 11.03.2013.

    Iz prve ruke, dnevnica na golanu je 70 USD, mjesecno 2100 USD.

  • GlobalHawk 11.03.2013.

    to je 30.000 kuna iliti 4800 dolara mjesečno - što je sića u odnosu na to koliko troše ostali saveznici u NATO-u.. Čekaj malo, jel to ukupni trošak, ili samo za plaće?

  • seljak maybe seljober 11.03.2013.

    e takvi smo mi veliki hrvati na istinu lupate minuse ko mutavi,malo se raspitajte koliko su dečki zaradili u un misiji sada kada ih povuku ako uspiju izvuč žive glave sigurno nisu zaradili za dvije godine plaču več jadnih 30 t kn

Komentiraj...
Vidi sve komentare