To je to što me zanima!

Vlada donijela odluku: Počinje privatizacija tvrtke HAC ONC

Centar za restrukturiranje i prodaju zadužen je da počne sa pripremnim radnjama za izbor savjetnika za inicijalnu javnu ponudu HAC ONC-a, rečeno je na Vladi
Vidi originalni članak

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za pokretanje postupka razduživanja strateških trgovačkih društva HAC i ARZ privatizacijom društva HAC ONC-a . Time je napravljen prvi korak u privatizaciji te tvrtke.

Centar za restrukturiranje i prodaju zadužen je da počne sa pripremnim radnjama za izbor savjetnika za inicijalnu javnu ponudu HAC ONC-a, a novac za savjetnika osigurat će HAC.

- Za 14 dana na Vladi će biti Zakon, nakon toga ide u Sabor, a tek onda će Vlada donijeti odluku tko je najbolji financijski aranžer inicijalne ponude dionica za HAC ONC, što znači da koncem godine bi novac mogao biti prikupljen . Tim novcem biti će zatvoren dio obveza HAC-a, dakle autoceste Rijeka - Zagreb. Dodatni benefit je svake godine u prosjeku 250 milijuna kuna u proračun kroz porez na dobit koji će pri isplati dividende društvo HAC ONC morati uplatiti. Isto tako HAC kao pojedinačni većinski vlasnik, a većinski vlasnik je država od 40 posto, svake godine dobiva prihod za vraćanje ostalih obveza jer paralelno Ministarstvo pomorstva, Ministarstvo financija i HAC pregovaraju sa Svjetskom bankom i EBRD-om kako bi se ostatak kreditnih obveza reprogramirao po povoljnijim  kamatama nego što je bio dosada. Proces se vodi paralelno. Druga faza restrukturiranja HAC ONC-a ide svojim tokom, tako da će tvrtka biti operativna i financijski spremnija za ponudu dionica nego što je sada - rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić .

Kod ponude dionica u prvom krugu prednost će imati bivši zaposlenici HAC i autocesta Rijeka - Zagreb, nakon toga domaći mirovinski fondovi i nakon toga što ostane institucionalni ulagači. Također, 3 posto ide u fond hrvatskih branitelja .


Idi na 24sata

Komentari 62

  • KALIMERO 12.06.2015.

    To je nepravda! Prava pravcata nepravda!

  • colonelo 12.06.2015.

    ... hi hi hi hi ... koliko su već spiskali (ukrali) narodnog novca za savjetnike po raznim projektima ? ... eto sada opet na kraju svog beskorisnog i štetnog mandata još kojih stotinjak milijuna svojim ortacima i klijentima ... strava ...

  • ben hur panonius 12.06.2015.

    može li i vaša imovina u privatizaciju?

Komentiraj...
Vidi sve komentare