To je to što me zanima!

"Vlada mora osigurati svima dostupno javno zdravstvo"

Nakon prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlada planira i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, a obje inicijative, ocijenio je Mrsić, vode prema amerikanizaciji zdravstva
Vidi originalni članak

Nezavisni zastupnik Mirando Mrsić u četvrtak je s konferencije za novinare pozvao Vladu i ministra zdravstva Milana Kujundžića da još jednom razmisle "u kojem smjeru vode javno zdravstvo te da jasno definiraju da ono ostane dostupno svima, bez podjele na bogate i siromašne".

Istaknuo je da reforma zdravstva nadilazi mandat jedne Vlade te pozvao sve političke aktere da "sjednu i dogovore se koje reforme provesti.

"Ministre Kujundžiću, ne igrajte se s javnim zdravstvom, provedite konačno reviziju i reformu bolničkog sustava jer taj sustav generira najveće gubitke. Premijeru i Kujundžiću, skinite ružičaste naočale i počnite raditi umjesto da ostale optužujete za pesimizam. Pesimizam je u Vladi, a ne oko nje", poručio je Mrsić.

Nakon prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlada planira i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, a obje inicijative, ocijenio je Mrsić, vode prema amerikanizaciji zdravstva. "Predložene izmjene potvrđuju da Vlada ne zna, ali ni nema namjeru urediti sustav", poručio je.

Vlada svoje nazovi reforme, kazao je, provodi isključivo na teret građana, i još nije sigurno hoće li Kujundžić i dobrovoljno zdravstveno osiguranje prebaciti u obavezno. 

Mrsić je dodao je kako je ključno pitanje za poslovanje zdravstvenih ustanova hoće li Vlada odobriti dodatna sredstva bolnicama te na taj način omogućiti bolji rezultat poslovanja i smanjenje ukupnih i dospjelih obveza.

"Privatizacijom primarne zdravstvene zaštite neće se riješiti problem u poslovanju bolničkih sustava, a istovremeno će se stvoriti značajni manjkovi u domovima zdravlja", smatra Mrsić.

"U konačnici poslovanje domova zdravlja utjecat će na izdvajanje javno-društvenih sredstva, odnosno, na nužnost povećanih izdvajanja kako bi vlasnici domova zdravlja bili u mogućnosti pokriti novonastale gubitke domove zdravlja. Istodobno, vlasnici ordinacija – privatnici će ostvarivati značajne iznose dohotka tako da se može reći da se javna društvena sredstva prelijevaju u privatne sektore", procjenjuje Mrsić.

Komentirajući prijetnju epidemije ospica, Mrsić je kazao da je jasno da društvo treba nastaviti s velikom razinom procijepljenosti.

"Neodgovorno je izbjegavati cijepljenje i vrlo je loše da pojedini političari, a tu mislim posebno na Živi zid, nekritično guraju ove ideje samo da bi im rastao rejting. Moj apel roditeljima je cijepite svoju djecu", poručio je.

Na pitanje o najnovijem CRO Demoskopu po kojemu SDP-u i HDZ-u rejting pada, a Živom zidu i Mostu raste, odgovorio je da je "još prije godinu dana počeo upozoravati na trend u SDP-u, da već godinu dana građani ne podržavaju smjer kojim ide SDP te se nada da će to shvatiti kao upozorenje".

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ljubica ljubičica_1 07.06.2018.

    Osobno mislim da je naše zdravstvo u kolapsu.Triba nešto napravit.Pvećat dopunsko.I oni koji su bili oslobođeni a tu su dosta branitelji .Imaju dobre mirovine mogu to platit.Onda specijalističke preglede i ako imamo dopunsko triba naplaćivat bar 30%od vrednosti pregleda.Jer ovako dalje ne ide.Bolje i to nego da izgubimo sve.

  • Axl007 07.06.2018.

    Adz,Sljdp...Maknite te vase stare uhljebnicke,licemjerske,korumpirane guz...e,prepustite da mladi,sposobni,kvalificirani i prije svega neiskvareni,moralni i koji stvarno i iskreno vole svoju domovinu da vode drzavu...a onda nece biti niti bolesnih i javno zdrastvo ce se brzo oporavit.A vi licemjeri Adzovski i Sljdpovski... 'idi bre,pa se leci'

  • Usora1 07.06.2018.

    "Vlada mora osigurati svima dostupno javno zdravstvo" i kvalitetne lijekove u distribuciji tvoje supruge. triput utra za miralema................

Komentiraj...
Vidi sve komentare