Obavijesti

News

Komentari 3

"Vlada mora osigurati svima dostupno javno zdravstvo"

"Vlada mora osigurati svima dostupno javno zdravstvo"
1

Nakon prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlada planira i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, a obje inicijative, ocijenio je Mrsić, vode prema amerikanizaciji zdravstva

VIDEO

Nezavisni zastupnik Mirando Mrsić u četvrtak je s konferencije za novinare pozvao Vladu i ministra zdravstva Milana Kujundžića da još jednom razmisle "u kojem smjeru vode javno zdravstvo te da jasno definiraju da ono ostane dostupno svima, bez podjele na bogate i siromašne".

Istaknuo je da reforma zdravstva nadilazi mandat jedne Vlade te pozvao sve političke aktere da "sjednu i dogovore se koje reforme provesti.

"Ministre Kujundžiću, ne igrajte se s javnim zdravstvom, provedite konačno reviziju i reformu bolničkog sustava jer taj sustav generira najveće gubitke. Premijeru i Kujundžiću, skinite ružičaste naočale i počnite raditi umjesto da ostale optužujete za pesimizam. Pesimizam je u Vladi, a ne oko nje", poručio je Mrsić.

Nakon prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlada planira i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, a obje inicijative, ocijenio je Mrsić, vode prema amerikanizaciji zdravstva. "Predložene izmjene potvrđuju da Vlada ne zna, ali ni nema namjeru urediti sustav", poručio je.

Vlada svoje nazovi reforme, kazao je, provodi isključivo na teret građana, i još nije sigurno hoće li Kujundžić i dobrovoljno zdravstveno osiguranje prebaciti u obavezno. 

Mrsić je dodao je kako je ključno pitanje za poslovanje zdravstvenih ustanova hoće li Vlada odobriti dodatna sredstva bolnicama te na taj način omogućiti bolji rezultat poslovanja i smanjenje ukupnih i dospjelih obveza.

"Privatizacijom primarne zdravstvene zaštite neće se riješiti problem u poslovanju bolničkih sustava, a istovremeno će se stvoriti značajni manjkovi u domovima zdravlja", smatra Mrsić.

"U konačnici poslovanje domova zdravlja utjecat će na izdvajanje javno-društvenih sredstva, odnosno, na nužnost povećanih izdvajanja kako bi vlasnici domova zdravlja bili u mogućnosti pokriti novonastale gubitke domove zdravlja. Istodobno, vlasnici ordinacija – privatnici će ostvarivati značajne iznose dohotka tako da se može reći da se javna društvena sredstva prelijevaju u privatne sektore", procjenjuje Mrsić.

Komentirajući prijetnju epidemije ospica, Mrsić je kazao da je jasno da društvo treba nastaviti s velikom razinom procijepljenosti.

"Neodgovorno je izbjegavati cijepljenje i vrlo je loše da pojedini političari, a tu mislim posebno na Živi zid, nekritično guraju ove ideje samo da bi im rastao rejting. Moj apel roditeljima je cijepite svoju djecu", poručio je.

Na pitanje o najnovijem CRO Demoskopu po kojemu SDP-u i HDZ-u rejting pada, a Živom zidu i Mostu raste, odgovorio je da je "još prije godinu dana počeo upozoravati na trend u SDP-u, da već godinu dana građani ne podržavaju smjer kojim ide SDP te se nada da će to shvatiti kao upozorenje".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'
TKO JE BLIŽI VEĆINI?

VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'

Peđa Grbin je rekao kako je na Domovinskom pokretu odluka što i kako dalje, a da je na stolu i opcija ponavljanja izbora