To je to što me zanima!

Beroš: 'Cijepimo se i ostavimo bolničke krevete za bolesnike koji boluju od drugih bolesti'

KBC Split svjedoči iznimno opterećenje. Tek 10 posto cijepljenih su hospitalizirani i na respiratorima, rekao je ministar Beroš te istaknuo da su posljedice necijepljena nedostatak kreveta za ostale bolesnike
Vidi originalni članak

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade istaknuo je kako ovaj tjedan imamo manji porast novozaraženih nego u tjednu prije, ali da on i dalje raste i zabrinjava.

- Vidimo to relativno usporavanje, ali porastao je broj hospitaliziranih i preminulih, a vidljivo je da je velika većina sugrađana koji su preminuli necijepljena. Ima i cijepljenih među njima, no riječ je o ljudima vrlo visoke životne dobi ili sa lošim zdravstvenim stanjem - rekao je i ponovno apelirao na sve da se cijepe.

Vlada je svoju ulogu kvalitetno odradila, cjepivo je dostupno svima, dodao je.

- Mi ćemo osigurati svim građanima da se zaštite - naglasio je.

Beroš: U utorak je preminulo 13 osoba, a niti jedna nije bila cijepljena

Od 11 pacijenata na respiratoru danas, samo su dvije cijepljene, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

- KBC Split svjedoči iznimno opterećenje. Tamošnja od srpnja nepromijenjena statistika pokazuje kako je tek 10 posto cijepljenih koji su hospitalizirani i na respiratorima - rekao je te istaknuo da su nepotrebne posljedice necijepljenja nedostatak kreveta za ostale bolesnike, ali i medicinskog osoblja, koji su fokusirani na liječenje Covid bolesnika na intenzivnom liječenju. 

 - Dodatnim angažmanom patronažnih sestara u razdoblju od 13. do 17. rujna u Hrvatskoj je cijepljena četvrtina kontaktiranih necijepljenih osoba. Cijepilo se gotovo 9 od 10 liječnika. Proteklog tjedna porast cijepljenih među zdravstvenim djelatnicima bio je veći za dva i pol puta u odnosu na tjedan ranije. Naš cilj je sigurnost svih, a ne kažnjavanje bilo koga - rekao je. 

U utorak je preminulo 13 osoba, a niti jedna nije bila cijepljena, naglasio je.

- Odaziv na cijepljenje nije razmjeran jačini ove ugroze. Cijepimo se, pridržavajmo epidemioloških mjera i ostavimo bolnice dostupne za ostale bolesti - dodao je Beroš i pozvao na odgovornost. 

NA ZRINJEVCU VIDEO Prosvjed medicinskih sestara: 'Kako smo godinu i pol radili bez cjepiva i testiranja?!'

Osvrnuo se i na dugogodišnji problem listi čekanja. 

- Zabilježili smo smanjenje predmetnih lista za 31 posto u odnosu prije pandemije, doduše, dijelom je to zbog smanjenog dolaska pacijenata na preglede. Osnovana je radna skupina s ciljem dodatnog unaprjeđenja - rekao je.

A Vlada je na sjednici usvojila zaključke o potpisivanju sporazuma kojim se potvrđuje kupnja naručenih doza cjepiva.

Potvrda o kupnji naručenih cjepiva Pfizera i Moderne

- Europska komisija je dostavila Ministarstvu zdravstva Sporazum o kupnji koji je dogovorila ranije u ime država članica s tvrtkom Pfizer, a kojim će se nabaviti dodatnih osam milijuna i 213.7731 doza cjepiva za potrebe cijepljenja u narednom dvogodišnjem periodu- izvijestio je Beroš.

Osim toga, prihvaćen je i zaključak o nabavci dodatnih doza Moderninog cjepiva. 

- Hrvatska je kroz prva dva sporazuma naručila 1,1 milijuna doza ovog cjepiva, a ovim trećim se nabavlja  dodatnih milijun i 498.183 doze - rekao je.

A budući da imamo puno cjepiva, doniramo ih, naglasio je premijer. 

Tako ćemo putem mehanizma COVAX donirati 200.000 doza najpotrebitijim državama sukladno procjeni tog mehanizma te po 20.000 doza Republici Tunisu, Socijalističkoj Republici Vijetnamu, Islamskoj Republici Iranu i Republici Trinidadu i Tobagu.

Do sada smo donirali 670.000 doza cjepiva, većinom susjednim zemljama, ali i ostalima kojima je bila potrebna pomoć.

Novac za dugove prema dobavljačima lijekova

Vlada je donijela odluku o isplati sredstava bolnicama u vlasništvu države, ali onima kojima su osnivači županije za podmirenje dijela dugovanja prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. 

Županijama će isplatiti 174,794.801, koće će rasporediti novac bolničkim ustanovama, a bolnicama u vlasništvu države ide 321,036.965 kuna. 

- Sredstva za podmirenje dijela dospjelih obveza zdravstvenih ustanova prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala osigurana su izmjenama Državnog proračuna za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023. godinu, a uzimajući pritom u obzir kriterij dospjelosti nepodmirenih obveza starijih od 120 dana na dan 31. kolovoza 2021. - istaknuo je ministar Beroš.

 

Idi na 24sata

Komentari 117

  • jožek2 23.09.2021.

    Gospodine Beroš, tako se u normalnom civiliziranom i kulturnom svijetu radi, jedino zatucani Rvati se neće cijepiti.

  • DinoAKA ljubiša 23.09.2021.

    Čim znaš da je HZDov mali, dovoljno je, hvala.

  • Hiroo_Onoda 23.09.2021.

    Zašto do sada niste krevete ostavljali teškim bolesnicima? Bila vam je važnija vaša plodonosna predstava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare