To je to što me zanima!

Vlada nagovorila sindikate: Štrajka u srijedu neće biti?

Sporazum je postignut, rekao je premijer nakon sastanka. Doznajemo da su sindikati pristali na manje plaće, ali samo dok zemlja ne izađe iz krize
Vidi originalni članak

Premijer Sanader i sindikalisti su u utorak popodne sjeli za stol i uspjeli se dogovoriti. Detalji sporazuma bit će poznati u poslijepodnevnim satima.
- Sporazum je postignut - izjavio je premijer Ivo Sanader izlazeći iz Banskih dvora nakon gotovo trosatnog sastanka sa sindikatima javnih službi. Izvjesno je da štrajka javnih službi najavljenog za srijedu, a niti prosvjeda u subotu neće biti. Neslužbeno se doznaje da su sindikati javnih službi od Vlade na sastanku tražili da se nakon što zemlja izađe iz krize automatizmom vrati 6 posto plaća što im je uzeto, no to ne bi trebalo biti prije listopada 2010. Zahtjevali su da se do 2012. godine njihove plaće izjednače s onima u privredi što znači dodatni rast od 12,5 posto. Nakon toga sindikalisti javnih službi inzistiraju da njihove plaće i dalje prate one u privredi. Naš sugovornik ističe i da je Sanader na te zahtjeve pristao, no decidirano ne žele reći hoće li odustati do štrajka i prosvjeda najavljenog za subotu dok sve to ne bude napisano i potpisano u sporazumu.
- Nismo pričali o štrajku nego o sporazumu i dogovorili smo se. Detalje će dogovoriti sindikati s predstavnicima Vlade, a ja idem u Knin - rekao je Sanader. U Kninu je rekao da očekuje da će mu iz Vlade javiti da su usuglasili sve točke sporazuma. Dodao je i da će sam intervenirati u pojedinim točkama ako treba.
Pregovori su nastavljeni iza 17 sati s potpredsjednicima Vlade Jadrankom Kosor, Damirom Polančecom te ministrima Božidarom Kalmetom i Ivanom Šukerom.
Podsjetimo, sindikati su zbog šestpostotnog smanjenja plaća zaposlenima u javnim službama najavili da će u srijedu ići u štrajk. Najavili su da će se štrajku odazvati najmanje 95.000 ljudi. Dodali su i kako su spremni ostati i bez dnevnica kako bi pokazali svoje dostojanstvo.

'UČINIT ĆU SVE DA PROSVJETARIMA VRATIM ODUZETO'
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je da će se prvom prilikom kad bude moguće zauzeti za to da se nastavnicima, profesorima i znanstvenicima vrati ono što im je zbog krize oduzeto. Ministar je, rekavši da poštuje pravo na štrajk, pozvao prosvjetne djelatnike da tijekom štrajka pokažu "dovoljno mudrosti" kako bi se učenicima zaključile ocjene i uspješno završila školska godina.

POTPISALI TAJNU KLAUZULU?
Navodno su državne službe (policija, vojska, državna uprava) potpisale tajnu klauzulu, prema kojoj će se bolji uvjeti koje potpišu javne službe primjenjivati i na državne.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • ogipula 13.05.2009.

    jos nije stigla plata sramota i da se onda pruzi kvalitetna med.skrb hehe

  • HrvatskaHrvatima 12.05.2009.

    @@@super girl....ti si mala moja bez mozga...:D al ozbiljno

  • user_35318 12.05.2009.

    e pa nemogu virovat da je sindikalce uspija zamazat Senader...strasno.da im je obecanje do 2012 pa ko da ce on do tad bit na vlasti

Komentiraj...
Vidi sve komentare