To je to što me zanima!

Čačić: I Vlada je svjesna nove recesije o kojoj govori izvješće

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o tržištu električne energije. Solarne ćelije za obiteljska gospodarstva male snage neće morati prolaziti dugotrajnu proceduru
Vidi originalni članak

Vlada je na sjednici usvojila prijedlog Zakona o tržištu električne energije. Kako je objasnio ministar gospodarstva Radimir Čačić, zakon se svodi na to da solarne ćelije za obiteljska gospodarstva male snage neće morati prolaziti dugotrajnu i mukotrpnu proceduru.

- Nema više prepreka od 11 stepenica i 14 mjeseci, već će se procedura svesti na svega dvije stepenice i gornju granicu od 60 dana. To u praksi znači da će mali poduzetnici dati papir kojim traže da im se omogući 20 kvadrata solarnih ploča i dobit će ugovor po kojim će to moći postavljati. Do sada je u Hrvatsku ukupno investirano 500 KWH što nije ni milijun eura. A ovime pokušavamo postići da građani investiraju u ploče snage desetak MW i od toga očekujemo oko 10 milijuna eura - objasnio je Čačić. 

Vlada je na sjednici donijela i uredbu o načinu izračuna pomoći za decentralizirane funkcije jedinice lokalne i regionalne samouprave. Kako je objasnio ministar financija Slavko Linić, decentralizirane funkcije su rashodi koji su posebnim zakonima za osnovno i srednje školstvo, socijalnu skrb, zdravstvo i vatrogastvo preneseni na jedinice lokalne samouprave, a financiraju se iz dodatnog udjela poreza na dohodak i pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije.

- Ovo su uredbe koje se donose svake godine. Stoga smo za 2012.osigurali 2,4 milijardi kuna za potrebe financiranja u dijelu osnovnog i srednjeg školstva i socijalne skrbi. Ta su sredstva manja za 3,2 posto jer je toliko bilo predviđeno i našim planom proračuna - objasnio je Linić.

Vlada će u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u 2012. i 2013. u Sirijskoj Arapskoj Republici uputiti dva stalna vojnika, te do 10 vojnih promatrača koji će se rotirati.

- Svakom vojniku potrebno je 250.000 kuna, što znači da će godišnje za njih dvojicu trebati pola milijuna kuna što je predviđeno proračunom. Ministarstvo obrane jednom godišnje će saborski Odbor za obranu izvještavati o sudjelovanju u misiji - rekao je ministar obrane Ante Kotromanović.

>>> Hrvatska opet u recesiji, blagi oporavak očekuje se tek 2013.

Čačić je novinarima ispred vlade komentirao i prognozu Ekonomskog instituta o padu BDP-a od 1 posto. Rekao je kako procjene nisu iznenadile Vladu jer su to činjenice o kojima i ona govori.

- To je do sada najmanje loša prognoza, jer su svi predviđali pad od dva posto - rekao je Čačić te i dalje tvrdi da će gospodarstvo zabilježiti rast od 0,8 posto.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • eurodiesel 03.05.2012.

    moj Mrgude..šta ti nije jasno..pa to ti je realnost Hrvatske..Izmjena Zakona o izmjenama i dopunama zakona o izmjenama i dopunama Zakona...kako tko dođe na vlast..samo donosi zakone koji ionako nisu provedivi....kako može bit provediv zakon koji ima 300 opuna i izmjena...to lektor nezna pročitat i rastumačit...a zašto se to radi?? Da bi debela gospoda imala šta reći da su radila i primila 20 000 kuna!! Hrvatska ima dvije vrste zakona...stranački zakonici..kako je tko na vlasti, takvi su zakoni...!! Kaže Ustav da vlast ima narod...ima narod kura* a ne vlast!!!

  • eurodiesel 03.05.2012.

    On mi je jako drag političar....sav se razgalim kad donese prave i bitne odluke za budućnost Hrvatske, posebice mi je drago srcu kad se sjetim kako smo ga mi doveli na vlast... na izborima, na dan oslobođenja hrvatske :-))!! Sad smo slobodni i džimo konce u svojim rukama!! Budućnost je pred nama....jutro je najljepše, kada ustaju svi oni koji misle da može i mora bolje!!

  • ikanonimus 03.05.2012.

    spora je mađarska pravda ali nadamo se dostižna da ga ne moramo više gledati ni slušati samo još da ode i drugi nesposobni ministar a to je linić koji če sve prodati i od nas napraviti koloniju

Komentiraj...
Vidi sve komentare