To je to što me zanima!

Humanitarna pomoć: Točno će se znati kome i za što odlazi novac

Zakonom o humanitarnoj pomoći se osigurava evidencija o izdanim rješenjima o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći te o humanitarnim akcijama
Vidi originalni članak

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o humanitarnoj pomoći kojim se želi onemogućiti manipuliranje prikupljenim novcem u humanitarne svrhe te vratiti povjerenje građana u humanitarne akcije i jamčiti im da će njihov donirani novac biti potrošen za namjenu koja ih je nagnala na empatiju i humanost.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade, pojasnila je da će se točno znati kome odlazi i kuda odlazi humanitarna pomoć. 

- U uredima državne uprave mora se prijaviti akcija za koga se točno i što skuplja novac. Ako je to za liječenje nekoga od određene bolesti, novac koji je ostao neutrošen mora se upotrijebiti za osobu koja se liječi od iste bolesti, a ne recimo za gradnju kuće - kazala je Opačić.

Također, Državno odvjetništvo moći će pokrenuti procese za građane koji su novac potrošili nenamjenski. 

Žrtvama seksualnog nasilja 100.000 kuna

Vlada je raspravljala i o  Nacrtu konačnog prijedloga zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

 - Fokus zakona je na žrtvi bez detaljiziranja osobe počinitelja, iako postoji distinkcija između civilnih žrtava. Zahtjev za naknadu mogu podnijeti samo osobe s hrvatskim državljanstvom - kazala je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ i dodala kako se novim Zakonom osigurava psihosocijalna i zdravstvena pomoć te novčana reparacija.

Zakon bi na snagu trebao stupiti najvjerojatnije u svibnju. Sve žrtve kojima taj status prizna posebno formirano povjerenstvo dobit će jednokratnu novčanu naknadu od 100 tisuća kuna ili povećanu u iznosu od 150.000 - ako je posljedica seksualnog nasilja bila prisilna trudnoća, te ako je žrtva bila maloljetna osoba.

Povrh toga, sve će žrtve do kraja života dobivati i mjesečne naknade od 2500 kuna. Žrtve će imati pravo na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna RH, na godišnji sistematski pregled, smještaj u ustanove za pružanje podrške, psihosocijalnu te pravnu pomoć u ostvarivanju prava. Ministar branitelja Predrag Matić kaže kako će žrtve koje budu ostvarile svoje pravo temeljem novog zakona i dalje moći sudski goniti svoje silovatelje.

Vlada o financiranju razvoje Zračne luke Dubrovnik

Vlada je prihvatila prijedlog odluke o financiranju projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik.

- Prijedlog omogućuje Zračnoj luci Dubrovnik da potpiše ugovor o dogradnji do 2019. godine. U svibnju ili lipnju može se početi s investicijom vrijednom 220 milijuna eura -  kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i dodao kako će radovi završiti do 2019. godine.

Premijer Milanović je istaknuo kako se u Zračnu luku Dubrovnik ulaže gotovo isti iznos kao u Zračnu luku Zagreb, a da većina novca dolazi iz europskih fondova.

Seli se onkologija iz Klaićeve

Na Vladi je prihvaćen i prijedlog odluke kojom se Odjel dječje onkologije iz bolnice u Klaićevoj seli u KBC Sestre milosrdnice radi kvalitetnijih uvjeta za oboljelu djecu.

Također, Vlada je Gorskoj službi spašavanja odobrila 490.000 kuna za obnavljanje neophodne opreme oštećene tijekom prošlogodišnjih poplava i zimskog nevremena.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Bassa_1 02.04.2015.

    Konačno. Zar se uvijek mora dogoditi neka pronevjera da se ozbiljno nešto poduzme ?

  • brođanin 1_1 02.04.2015.

    Humanitarna pomoć se treba kontrolirati na način da ode onome kome sam ju ja namjenio,treba razdvojit način raspodjele i nadzora humanitarne pomoći kada su velike elementarne nepogode pa se pomaže regiji ili državi u cjelini od humanitarne pomoći pojedincu koji ima ime i prezime.Ja kada uplatim 100 kn Petru Petriću na otvoreni račun ili mu ih dadem u ruku nepristajem na to da mu to država oduzme ako mu dijete nedaj bože umre,neka ih iskoristi na način koji mu odgovara jer ja sam ga njemu poklonio,nebi se usprotivio kada bi taj pojedinac sam dao moj novac nekom drugom tko je u potrebi.Ako država želi biti tako humana i socijalno osjetljiva neka se odrekne PDV-a na sve što se pokloni u humanitarne svrhe bilo u HR bilo iz dijaspore

  • tmendas 02.04.2015.

    Nisam pesimist, ali opet će biti muljanja kao i do sada, jer gdje se djeli bilo kakva pomoć,bila humanitarna bila socijalna, velika većina se snađe i zaobiđe zakone,lažno prikaže svoja primanja,a zna se da rade na crno,imovinu prepisali na djecu,i ne pričam gluposti jer znam (pojedinci primaju socijalnu pomoć,djeca u školi jeftinije plačaju obrok a cijelo susjedstvo zna stvarno stanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare