To je to što me zanima!

Vlada ulaže deset milijardi kuna za spas gospodarstva

Program pomoći temeljit će se na na dva modela: kreditiranju putem HBOR-a i ulaganjima od strane investicijskih fondova. Osigurali su 10 mlrd. kuna
Vidi originalni članak

Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici konačno usvojila program mjera za ublažavanje posljedica krize, pomoć gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta, koji je 'težak' oko 10 milijardi kuna. Temelji se na dva modela: kreditiranju putem HBOR-a i ulaganjima od strane investicijskih fondova. Prvi model pomoći je kreditiranje tvrtki, objasnio je ministar financija Ivan Šuker, a u tom će projektu uz Vladu sudjelovati HBOR, HNB i poslovne banke. U prvoj varijanti modela kreditiranja poduzetnici će dobiti kredite u čijem će financiranju poslovne banke sudjelovati sa 70, a HBOR sa 30 posto, što će utjecati na značajan pad kamatnih stopa. Druga varijanta podrazumijeva da sav iznos pokrivaju poslovne banke, ali će 25 do 50 posto rizika preuzeti država putem jamstvenog fonda koji će težiti do milijardu kuna. HBOR će jednom mjesečno organizirati aukcije na koje će se javljati banke sa svojim projektima.
- Politika neće određivati kome će se dati kredit, niti će banke kroz ovaj program spašavati svoje rizične plasmane - kategoričan je Šuker. Drugi predstavljeni model je izravni ulazak otvorenih investicijskih fondova u vlasničku strukturu tvrtki. Nakon pet godina Fondovi će se povlačiti iz vlasničkih struktura, odnosno prodavati svoje udjele. Tvrtke će veći dio novca iz otvorenih fondova moći koristiti za obrtna sredstva, a dio za reprogram kredita i plaćanje poreza. Fond za gospodarsku suradnju funkcionirat će na način da na svaku uloženu kunu privatnog novca država ulaže još jednu, ali najviše do milijardu kuna. Ministar gospodarstva Đuro Popijač pohvalio je fondove gospodarske suradnje i naglasio da su poznati već 30 godina.
- Iz tog fonda financirani su Microsoft i Google, koje su danas vrlo utjecajne svjetske korporacije - rekao je Popijač.

PREDLOŽILI PREKID VAŽENJA ZAKONA O PRIVATIZACIJI HEP-a

Vlada je na sjednici usvojila i prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o privatizaciji Hrvatske elektroprivrede. Kako je objasnio ministar gospodarstva Đuro Popijač, u ovom trenutku nije opravdano pokretanje postupka privatizacije HEP-a.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • stara50 15.01.2010.

    5 milijardi kuna dat će brodogradilištu, a 5 ini. to će biti ponoć našoj privredi.

  • ribić 15.01.2010.

    A da im zašijemo džepove pa dok oni to riješe možda nešta prođe mimo njih.

  • šamar 14.01.2010.

    je,je mozes mislit,dok te milijarde podjele medjusobno,ne bu od toga nista

Komentiraj...
Vidi sve komentare