To je to što me zanima!

Voda u Šibeniku nije otrovna, ali je treba i dalje prokuhavati

Nakon dobrih nalaza ispitivanja kvalitete vode šibensko-kninski župan obznanio je da šibenska voda nije otrovna i raspustio je Stožer za zaštitu i spašavanje
Vidi originalni članak

Nakon dobrih nalaza ispitivanja kvalitete vode pristiglih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo šibensko-kninski župan Goran Pauk obznanio je da šibenska voda nije otrovna i raspustio je Stožer za zaštitu i spašavanje. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko - kninske županije upozorava kako će vodu još danima trebati prokuhavati.

– Odjelu za kemiju voda i zdravstvenu ispravnost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostavljena su četiri uzorka s izvora Jaruga i šibenskog vodovoda, dostavljeni su na propisan način u propisanoj analizi sa slijedećih lokacija: Centralni bunar crpilišta Jaruga, lokacija mreže u Grebaštici, lokacija mreže u Vodicama i u Šibeniku. Analiza pokazuje da su sve izmjerene vrijednosti svih metala, organskih otapala, deterdženata, cijanida, pesticida, i to organoflornih, organofosfornih i triazinskih, te polifloriranih bifenila, poliaromatskih ugljikovodika bile unutar višegodišnjeg prosjeka i sve su bile ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija koje propisuje Pravilnik o prametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju Zakona o vodi za ljudsku potrošnju. Potpisano od voditelja odjela dr. sci Željka Dadića. S tim zaključujemo ovu priču o onečišćenju vode na vodocrpilištu Jaruga, raspuštamo Stožer za zaštitu i spašavanje i obustavljamo akciju podjele vode stanovnicima županije – rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Zahvalio građanima na razumijevanju. Zadovoljan je svime što je učinjeno da bi se građanstvu osigurala voda, te uvažava kritike zbog nedostatka informacija. 

'Ovo nam je škola i opomena'

Ovo nam je škola i opomena da moramo u budućnosti vrlo ozbiljno pristupiti sprječavanju ovakvih događanjaApeliram prema Vladi RH da se više uključi u zbrinjavanje kriznih ekoloških točaka na području Šibensko-kninske županije, a imamo ih tri: Područje DIV-a, odnosno lagune u Kninu, koje se najčešće veže za DEV, ali ima veze i s željeznicama, područje TEF-a u Šibeniku i područje bivše tvornice aluminija Lozovac. Sve te lokacije traže zbrinjavanje terena, sanaciju i čišćenje – rekao je Pauk.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-knisnke županije Suzi Vatavuk prevela je županove riječi i rekla kako se povlači preporuka o nekorištenju vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu, ali da će je slijedećih dana ipak trebati prokuhavati prije konzumacije.

Vodu za piće treba prokuhavati

- Zbog nekorištenja vode u vodovodnom sustavu sada je došlo do zamućenja. Voda u mreži se stalno prati, a po mikrobiološkim pokazateljima je ona sada u redu, ali pokazatelji zamućenja u 14 sati bili su na razini 9 (do 5 je dozvoljeno), pa je dana preporuka da se voda koristi za piće nakon prokuhavanja i taloženja. To dakle nema veze s ovom cijelom situacijom od prije, ali zbog toga jer se voda nije koristila, odnosno koristila se u manjem opsegu, zamućenje je došlo u mrežu. Vodovodu je dana preporuka da se voda na krajnjim točkama mreže ispušta na hidrantima kako bi to zamućenje što prije nestalo. To će trajati slijedeća dva do tri dana – rekla je Vatavuk.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 16.09.2014.

    Sramota, Hrvatska ima najviše vode prve kategorije u Europi, a Šibenik i Dubrovnik nemaju pitku vodu?

  • sebenico2011 15.09.2014.

    ma koga vi j...bezobraznici jedni...sedam teških metala nadjeno je u naftnom jezeru tvornice div koje se nalazi tik do orašnice,rječice koja se ulijeva u krku...nakon velikih kiša voda se pomiješala i naravno sve je dospilo u rijeku,a kasnije do naših špina...to šta su ljudi koji su prali po cile dane u vodi dobili osip po rukama i šta ih ruke peču to ništa jel?četiri dana o ovom niti riječi u medijima,sve na kapaljku,dokaza nikakvog nemamo osim riječi župana koji nezna di mu se glava nalazi.inace među sedam metala koji su nađeni još 2010.godine su olovo,živa i kadmij u najvećim mogućim količinama.grad knin je sudskom presudom dužan riješit tu crnu jamu al se ništa ne rješava jer župan pokriva gradonačelnicu knina koji su oboje iz iste stranke pogađate hdz...prvo pljačka,a sad nas truju radioaktivnim otpadom...krasno

  • golijat 15.09.2014.

    Logika na HR način.

Komentiraj...
Vidi sve komentare