To je to što me zanima!

Vojne čizme i pušku zamijenila je uzgojem cvijeća i povrća: Sretna sam jer radim što volim

Nakon misije u Siriji bivša pripadnica Tigrova Martina Vukoja okrenula se poljoprivredi te uzgoju i prodaji cvijeća i povrća. Skrasila se u Požegi, gdje se zaljubila te joj posao "cvate"
Vidi originalni članak

Suprug Danijel, stariji sin i ja radimo doslovno 16 sati na dan kako bismo sve stigli i udovoljili kupcima, ali ništa mi nije teško jer radim ono što volim, kaže nam Martina Vukoja (38).


Ova Međimurka, koju je ljubav dovela u Požegu, bila je pripadnica Tigrova, sudjelovala i u mirovnoj misiji u Siriji, nakon čega je odlučila okrenuti potpuno drukčiju stranicu. Pušku i vojničke čizme zamijenila je štihačom i gumenim čizmama te se posvetila poljoprivredi, zdravoj prehrani i biljkama.


- Rodom sam iz prelijepog sela Donja Dubrava, gdje sam provela veliki dio života. U vojsku sam se prijavila kao majka tada trogodišnjeg sina jer sam tražila posao u kojemu su jasno postavljena pravila i gdje ima pravde, jer nepravdu u životu ne volim. Nije bilo lako jer na prvu me i obitelj tad čudno gledala, ali su to prihvatili i bili mi zaista podrška u tome. Nažalost, moja okolina to baš nije shvaćala i mnogo sam puta čula iza leđa komentare: ‘Kud žensko ide u vojsku?! Ima malo dijete, to nije za žene, ona to neće uspjeti...’ Sve to me još više tjeralo da uspijem i da im dokažem da ja to mogu - prisjeća se Martina.


Iako je, priznaje, bilo i suza i znoja, danas je zahvalna na tom iskustvu jer je očvrsnula kao osoba te upoznala mnoge ljude diljem Hrvatske i šire.


- Nakon završene vojne obuke prvo rado mjesto bilo mi je u Karlovcu u 1. gardijskoj brigadi Tigrovi. Nakon tri godine rada dobila sam priliku prijaviti se za sudjelovanje u mirovnim misijama. Prijavila sam se za obuku za UN-ovu mirovnu misiju, koju sam uspješno završila i provela šest mjeseci na granici Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni. Baš u toj misiji dogodila se velika prekretnica u mojem životu - priča Martina.

Iako su ih godinu dana pripremali za ono što ih čeka na Golanskoj visoravni, nekih stvari, kaže nam, čovjek postane svjestan tek kad to doživi.


- Kad vidite dječicu u sandalicama bez čarapa, a vani debeli minusi, srce vam puca. Ta ista dječica već s pet-šest godina čuvaju stada ovaca po nekoliko kilometara od svoje kuće žedna i gladna... Nisam mogla ostati ravnodušna na takvo nešto, kao ni moji radni kolege, pa smo im kriomice noću ostavljali hranu na mjestima za koja smo znali i naučili ih da to mogu uzeti i ponijeti obiteljima. Bilo je to vrlo teško i opasno, ali ponekad čovjek ne može zažmiriti na ljudsku patnju - govori Martina.

Spoznala je ondje i mnogo dobih stvari koje su joj bile od koristi u poslu koji danas radi.

- Ljubav prema biljkama odmalena su mi usadile moje bake Veronika i Franciska, koje i danas uzgajaju biološko povrće i cvijeće i kažu da ih to drži. Uz danas pokojnog djeda Martina mnogo sam naučila o ljekovitim biljkama i njihovim svojstvima. U Izraelu sam se prvi put susrela s uzgojem povrća u povišenim gredicama, što sam ostvarila i kod nas. Kad su to vidjeli moji kolege iz vojske, sjetili su se da sam rekla kako ću to napraviti u Hrvatskoj i javili mi se. Danas su oni naši kupci i velika su mi podrška - nastavlja Martina, koja je nakon povratka iz misije u vojsci ostala još nekoliko godina.

Potom je odlučila skinuti uniformu i posvetiti se radu s biljkama.
- To me uvijek odmaralo u slobodno vrijeme i biljkama sam liječila stres. Svekar je već imao otvoren OPG, pa smo suprug, koji je tad bio ugostitelj, i ja odlučili krenuti s uzgojem. Kupili smo zemljište na kojem smo zasadili najbrže rastuće drvo na svijetu, paulovniju, napravili povišene gredice u kojima uzgajamo biološko povrće, a kupci iz njih mogu sami brati povrće koje žele na svom tanjuru. Polako smo počeli i uzgoj trajnica raznih biljaka. Brzo se pročulo čime se bavimo i došlo je do tolike potražnje da nismo imali dovoljno za sve koji su tražili - priča Martina.


Danas posluju po cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji, a biljke šalju brzim dostavnim službama. U Hrvatskoj imaju više od 20.000 kupaca. Dodaje da su potpisali ugovor s proizvođačima u Nizozemskoj koje su i posjetili te da obavezno nekoliko puta mjesečno sudjeluje u aukcijama rijetkih biljaka. Prošle godine njihovu je pomoć potražio i jedan bivši predsjednik.
- Čast mi je što nas je za svoje potrebe uzgoja izabrao i bivši predsjednik Ivo Josipović. Ostvarili smo s njim odličnu suradnju, zasadili mu prekrasan voćnjak i oko njega napravili povišene gredice za uzgoj povrća i bobičastog voća - zadovoljno kaže Martina, koja ima još mnogo planova za proširenje posla.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • crazy mind 20.04.2021.

    svaka cast zeni ali MOJE misljenje o "mirovnjacima" bolje da ne velim jer bu mi admin lupil packu. sretal sam ih po Hrvatskoj '90-ih. oni sa dalekog juga su jos bili ok. uglavnom su se trudili na vrijeme prepoznati oznake jer im se je znalo dogoditi da nama podignu tri prsta pa zarade pokoj samar. oni "nasi" europski su bili posebna prica. ponasali su se uglavnom vrlo arogantno - sve do sklocaja zatvaraca. tada bi vrlo naglo odustajali od pokusaja pretresa vozila uz ono: "ima pusaka?". sve moje nade u njih kao nekog faktora u zaustavljanju rata pale su na doceku prvog vlaka sa "mirovnjacima" koji je stigao u Hrvatsku. docekali smo in na Dobovi i mogu reci da preplasenije vojske nisam videl u zivotu. oni koji su izasli na stanici iz vlaka izgledali su kao da ocekuju da ih napadnu lavovi, pregaze slonovi itd itd. pomalo me tjesi sto su nasi bili u okviru nato-a jer je vojnu komponetu un-a trebalo odavno razjuriti obzirom da od njih nikada nije bilo neke koristi. a i o nato-u bi se dalo diskutirati

  • ive0110 20.04.2021.

    Jadne li nam vojske ako ju takve predstavljaju i njome se ponose

  • dnelst 19.04.2021.

    @samo veselo a evo i meni stručnjaci dali žuti karton samo što sam rekao istinu koja je uostalom pisala u članku... 

Komentiraj...
Vidi sve komentare