To je to što me zanima!

Vojnikinja je snimila trenutak potresa u zgradi MORH-a. Traže sedam mjeseci zatvora uvjetno

Vojnikinja je priznala da je mobitelom u MORH-u snimila video s nadzornih kamera u trenutku potresa. Tužiteljstvo za nju traži kaznu od sedam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine
Vidi originalni članak

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv vojnikinje (26) optužene za odavanje tajnih podataka. 

Terete je da je kao djelatna vojna osoba 30. prosinca 2020. godine s monitora u Nadzornom centru kompleksa MORH-a mobitelom snimila trenutak 'petrinjskog potresa' od 6,4 Richtera od dan ranije svjesna da je navedeni sustav na temelju Zakona o tajnosti podataka klasificiran stupnjem tajnosti "ograničeno" te da je dužna čuvati tajnost klasificiranog podatka.

MODERNO OKLOPNO VOZILO MORH započeo istragu nakon oštećenja Patrije u Petrinji

No, tvrdi tužiteljstvo, ona je snimku preko WhatsAppa, na kojoj se navodno vidi da je vojnik na osiguranju u potresu gotovo stradao, proslijedila čistačici u MORH-u i članovima uže obitelji te time počinila kazneno djelo odavanje tajnih podataka. 

Iznoseći obranu optužena je priznala da je na njezino traženje poslala snimku čistačici koja je bila na glavnom ulazu i članovima uže obitelji. Istaknula je da, iako svjesna da se radilo o tajnim snimkama, koje ne bi smjele biti dostupne neovlaštenim osobama, toga dana zbog cijele situacije bila pod stresom i uplašena te je snimku proslijedila niti ne razmišljajući da time moguće čini kazneno djelo.

ZBOG NEZAKONITOG TROŠENJA NOVCA USKOK upao u VSOA-u: Istražuju se vojni špijuni koji su u sustavu

- Kao djelatna vojna osoba prošla je sigurnosno informiranje i bila upoznata s pravilima postupanja s klasificiranim i neklasificiranim podacima uključujući i zabranu snimanja službenih, odnosno klasificiranih podataka službenim monitorima u službenim prostorijama kao i zabranu dostavljanja takvih podataka osobama  koje za to nisu ovlaštene ili javnosti - navela je tužiteljica u optužnici.

Od suda traži da se vojnikinja kazni sa sedam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. 

Idi na 24sata

Komentari 70

  • 21.02.2023.

    uh prestrašno, velika tajna, dilberi nemaju pametnija posla pa se zamaraju glupostima

  • VLADEK72 21.02.2023.

    A koliko bi trebala dobiti nesposobna karikatura od ministra za sav kriminal koji je napravila sa državnom imovinom ?

  • DadoDavor 21.02.2023.

    pa ni u JNA se nije smjelo slikati, kod davanja prisege su nam objasnili gdje i kako se smijemo u kasarni slikati

Komentiraj...
Vidi sve komentare