To je to što me zanima!

Von Habsburg otkriva zašto je u Parlamentu branio Hrvatsku

Jako me ljutilo što su europarlamentarci Hrvatsku nazivali zapadnim Balkanom jer je ona oduvijek jačala europski duh, rekao nam je unuk posljednjeg austrijskog cara
Vidi originalni članak

Express: Kako gledate na Hrvatsku nakon ulaska u EU? Otvara li to nove mogućnosti za zemlju?

Nepravedno se odugovlačilo s hrvatskim ulaskom u EU, gdje ona pripada. Koristili su se dvostruki standardi, pogotovo od zemalja koje nikako na to nisu imale pravo, poput Francuske. Jako me ljutilo, još kad sam bio europarlamentarac, što su Hrvatsku nazivali zapadnim Balkanom. Hrvatska je oduvijek i povijesno i kulturološki bila dio srednje Europe. Hrvatska je uvijek bila granična zemlja, a ljudi koji žive na ovim prostorima imali su i takav mentalitet. To je nešto čime Hrvatska pridonosi Europi, a upravo toga su se mnogi bojali.

Express: Koji je cilj okupljanja Viteškog reda svetog Jurja, zbog kojeg ste i došli u Hrvatsku?

Cilj našeg okupljanja je upravo povezivanje Hrvatske u zajednicu zemalja koje čine srednju Europu te jačanje gospodarske i kulturološke suradnje. S Hrvatskom me povezuje mnogo stvari, a svojim doprinosom ona utječe na jačanje europskog duha. Mnogi ovih dana spominju krizu Europe i Europske unije. Ja na to ne gledam tako. Svaka država, poput Grčke i Portugala, ima svojih problema. To je normalno. Tužno je što je nestao onaj duh zajedništva, duh Europe. Upravo bismo tim okupljanjem željeli Europi pridonijeti našim duhom, duhom naroda srednje Europe.

Express: Bili ste europarlamentarac stranke Austrijske narodne stranke, no više niste politički aktivni?

Nisam angažiran ni u kakvoj stranci, no moj obiteljski posao je politika. Sada se politikom bavim drukčije, kroz humanitarnu, nevladinu organizaciju Blue Shield, s kojom pravnom pomoći pomažemo ratom zahvaćenim područjima svijeta. Mnogo trenutačno radimo u Siriji i Africi, kako bi, u ratnom vihoru, uspjeli očuvati njihovu kulturnu baštinu.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 32

  • boki 87 18.11.2013.

    E moj Joža uvijek isto i prije tebe i nažalost poslije, svi hoće ovaj grumen zlata za sestru udavaču sa robovskim okovima smrt fašizmu.

  • IQ 100 16.11.2013.

    Mi sami sebi moramo biti gazde i nitko drugi

  • martinmg42 16.11.2013.

    njemacka madjarska i austrija su nam daleko blize nego srbija turska itd :) srbi nas nazivaju "slavenskom bracom" pa gdje ima slavenstva u njima? u genima nikako nema..kao sto smo mi slicniji madjarima austrijancima tako su oni slicni turcima. ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare