To je to što me zanima!

Vozači, oprez: Stroge kazne za sve koji ne pale svjetla na autu

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donio je uz stroge kazne za prekršitelje i nova pravila o tome kad moramo početi preko dana voziti sa dnevnim svjetlima...
Vidi originalni članak

Zakon o sigurnosti prometa na cestama odredio je da se od ove godine moramo voziti sa upaljenim svjetlima preko dana od 1. studenog do 31. ožujka, a ne tijekom zimskog računanja vremena kao ranije.

Dosad je to bilo s početkom računanja zimskog vremena, koje ove godine počinje u nedjelju 27. listopada. Te noći smo kazaljke na satovima pomaknuti jedan sat unatrag, no vozači su mogli i par dana nakon toga voziti i bez dnevnih svjetala tijekom dana. 

Novi Zakon određuje tako da dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima moraju biti upaljena tijekom dana od 1. studenog, a kazna je 300 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Isto tako, dok će zimsko računanje vremena trajati do 29. ožujka sljedeće godine, sa svjetlima preko dana morat ćemo voziti do 31. ožujka sljedeće godine.

I u narednom razdoblju sve policijske uprave nastavit će s poduzimanjem aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja.

U cilju smanjivanja smrtnog stradavanja, Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno sve policijske uprave u narednom razdoblju nastavit će s poduzimanjem aktivnosti u koje ćemo uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.

PALITE SVJETLA OD 1. 11. Vozači, oprez: Svjetla više ne palimo sa zimskim vremenom

Prilikom samog nadzora sankcionirat će se prometni prekršaji koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom,  nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

Idi na 24sata

Komentari 135

  • TomislavTopić 31.10.2019.

    Zašto ne kontroliraju da li se vozaći-ce zaustavljaju na zebri da propuste pješake hoćete to kontrolirati.Kad se ide u kontrolu onda se to ne najavljuje nego treba rasporediti sve snage da se uhvati što više onih koji ugrožavaju druge po cijeloj državi treba ih kažnjavat što više kad se voze koda su sami na cesti.

  • najiram 10 31.10.2019.

    žđidovski zakon da nam prodaju žarulje i još ktome 10% veča potrošnja goriva ..povečano zagađivanje...svijetla svijetle po danu a noću pola automobila voze sa jednim okom...trba se pobuniti protiv židovskih zakona koje nameću židovski lobiji pohvata ih i svakom ugraditi na glavu dva fara da budu uočljivi...gdje su zaštitari prirode deset posto povečanje potrošnje koliko to povečava onećiščenje okoliša...a što se pak tiće zamjene žarulja na autima...meni je ludo imati rezervnu žarulju kad je ne možeš zamjeniti...mehaničaru na nekim modelima treba dva do tri sata...veliki napredak u tehnologiji nekad se žarulja mjenjala za pet minuta laik...a danas smo tehnološki napredni tri sata uz odgovarajući alat...pitam se tko je tu lud ovi takozvani stručnjaki ili mi koji kupujemo to smeče od automobila...posbno evropsko smeče ono je najgore za zasmjenu žarulja....

  • lopinaizhr 31.10.2019.

    Ovako, pobornik sam dnevnih svjetala cijele godine i moj auto ih ima tako i uključena (ne mogu ih zaboraviti), ali uzeti čovjeku 300 kn zbog svjetala u po bijela dana je licemjerno u današnje vrijeme kad se za kruh skuplja sitniš. "Lijepa naša" (tj. njihova) pusti narod svoj malo na miru...i bez tih kazni (manje bitnih) uzimaš im crno ispod nokata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare