To je to što me zanima!

Vraća se dokup mirovine: Ovaj put ići će preko državne tvrtke

Dokup mirovine hrvatski je izum iz ranih 1990-ih koji je funkcionirao 25 godina, sve dok 2014. godine nije propalo Royal mirovinsko društvo koje ga je i izmislilo...
Vidi originalni članak

Pet godina nakon što je Milanovićeva Vlada donijela Zakon o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine, koji je nije zaživio jer novoga dokupa mirovine nije bilo, Plenkovićeva Vlada odlučila se time pozabaviti. 

Vlada se u novom mirovinskom paketu obvezala da će osnovati dvije nove državne tvrtke, jednu koja će se baviti isplatom mirovina iz drugog i trećeg mirovinskog stupa te će s njom ući u konkurenciju privatnom sektoru i drugu koja će se baviti dokupom mirovine ili, po novom pravilu, doživotne otpremnine, piše Večernji list.

MIROVINSKA REFORMA Pavić demantirao: Vlada ipak neće omogućiti dokup mirovina

Dokup mirovine hrvatski je izum iz ranih 1990-ih koji je funkcionirao 25 godina, sve dok 2014. godine nije propalo Royal mirovinsko društvo koje ga je i izmislilo. 

Hrvatska je u svojoj tranzicijskoj povijesti imala dvije vrste dokupa, jedan je kao dokup staža bio na snazi od 1990. do 1995. godine, a drugi je dokup mirovine koji je teoretski legalan posao i danas. Dokup staža bio je financijski iznimno poguban za državu jer je preko njega 57 tisuća pedesetogodišnjaka poslano u mirovinu.

Tvrtke su tada mogle radnicima kojima nedostaje pet godina do prvih uvjeta za mirovinu jeftino dokupiti tih pet godina staža i poslati ih u mirovinu.
 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • 04.10.2018.

    U pm koliko Baltazara u Hrvatskoj ima?😉

  • škver 04.10.2018.

    Jeli odgovarao vlasnik Royala. Jeli mu tko provjerio vrijednost imovine i kako ju je ,čijom lovom stekao?

  • ina67 04.10.2018.

    Glasovi su se iustrošili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare