To je to što me zanima!

Vraća se povratna ambalaža za mlijeko i mliječne proizvode

Izmjene pravilnika o ambalaži i ambalažnim proizvodima ministarstvo zaštite okoliša na e-savjetovanje treba pustiti ovog mjeseca. Reakcije građana su pozitivne dok se proizvođači protive.
Vidi originalni članak

Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi u ožujku u e-savjetovanje poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u kojima će jedna od važnijih stavki biti povratak naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda, saznaje RTL. I dok se građani slažu s ovakvim potezom proizvođači se protive. Povratnu naknadu proizvođač plaća Fondu za zaštitu okoliša, da bi je potom naplatio od prodavača, a on od potrošača. Povratom boce, potrošač novac vrati, a prodavač ga naplati od Fonda radi čega će proizvođači povisiti cijene mlijeka za iznos naknade. 

Vraćanjem naknade za ambalažu mliječnih proizvoda Fond za zaštitu okoliša procjenjuje kako će se u sustav vraćati 70 milijuna novih boca, odnosno preko dva milijuna kilograma plastike. No, proizvođači se ne slažu i tvrde kako se vraćanjem naknade stvara kontraefekt. 

Novim pravilnikom uvelo bi se i naknada za povrat manje ambalaže, od 0,2 litre te bi se povećala naknada trgovinama za automatsko sortiranje i skladištenje plastične ambalaže, dok bi se smanjila naknada za ručno prihvaćanje i sortiranje. 

 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • _Varešak_ 03.03.2019.

    Vratiti povratnu staklenu ambalažu, kupiš mlijeko vratiš flašu,to je najbolje za ekologiju. Isto treba zabraniti nepovratnu staklenu ambalažu.

  • ain stein 03.03.2019.

    Evo reforme.......Najprije su ukinuli naknadu pa sada vratili, dakle cak dvije reforme.....bravo vlada......

  • dragoSG 03.03.2019.

    Kaže povisit če cijenu za visinu naknade.....a jesu li je snizili kad su ukinuli otkup ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare