To je to što me zanima!

Vrag u detalju: Kukurikavci su izgubili povjerenje i ozbiljnost

Bi li premijer vjerovao prijatelju koji mu dvije godine obećava doći pomoći sutra, pa ga onda nazove i kaže da neće doći i da je sve veliki nesporazum? Teško...
Vidi originalni članak

Znate li što je temelj vrijednosti novca? Zlatne poluge, vrijednost tečaja, devizne rezerve? Ne, nije uopće u materijalnoj vrijednosti. Nego u povjerenju. 

Samo povjerenje onih koji ga koriste određuje hoće li novčanica koju imate u džepu biti bezvrijedni komad papira ili ćete njime platiti režije. Nepovjerenje u neku valutu određuje i sudbinu država, ali i mnogih koji taj novac nisu nikad vidjeli. Treba se samo sjetiti primjera švicarskog franka koji su investitori mahnito kupovali jer su u njega imali povjerenje. A to je dignulo rate kredita ljudima u Hrvatskoj. Isto to povjerenje je jedan od najvažnijih stupova svake vlade. S povjerenjem građana mogu se provoditi najteže reforme, oduzimati prava i štedjeti. 

Bez njega svaki Vladin potez dočekan je na nož, pa makar se radilo i o dobrim mjerama. Zato se povjerenje pomno gradi i čuva. Kukuriku Vlada sustavno radi na uništavanju povjerenja, a s druge strane očekuje da joj se vjeruje i daruje još jedan mandat. 

Premijer Zoran Milanović kaže da želi poslati poruku ozbiljnosti u Europsku uniju. U istom dahu kaže da su male šanse da uvedu poreze koje je ista ta Vlada usvojila 24 sata prije. Da ne govorimo o tome da su njegovi ministri dan prije poreza govorili da nikakvih poreza neće biti.

 Bi li premijer vjerovao prijatelju koji mu dvije godine obećava doći pomoći sutra, pa ga onda nazove i kaže da neće doći i da je sve veliki nesporazum? Teško. Zato “kukurikavci” dok se tako ponašaju ne mogu očekivati ni investicije, ni provoditi reforme, ni očekivati da ih se ozbiljno shvati. Neće tu pomoći nikakvi povjerenici ako investitor ne zna hoće li dobiti novi porez čim počne graditi pogon. Oni jednostavno ne znaju što rade i s tim su uništili povjerenje. Ako tako nastave i sljedeće dvije godine, samo će produljiti agoniju za sve nas.

Ivana Pandžića pratite i na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 71

  • komentatorv3 28.04.2014.

    kakvo blago prekoravanje zokijevaca. dok god bu takvih clanaka dotle buju vladali

  • Rigamise_1 27.04.2014.

    gospodine Pandžiću ako već imate priliku svojim profesionalnim stavom iznositi neke svoje stavove sadašnjeg stanja u našoj državi svakako se morate pozvati na lopovluk HDZ-a i njegovih poslušnih privjesaka HSS-a i drugih slijepih koji su nas strpali u razred zemlje gdje i uz najmanja ulaganja i najjeftiniju radnu snagu nemožete ulagati uz zajamčenu sigurnost.nije to grijeh sadašnje vlasti to je grijeh hrvatskih nepismenih i zatrtih koji ne misle na BUdUčNoSt.

  • vanilijica 27.04.2014.

    Odavno su ozgubili ozbiljnost a povjerenje nikad nisu ni inali samo prazna obećanja iza kojih slijedi razočaranje i pljačka, Dno su dna sve banda na okupu. Toga nema nigdje na svijetu osim u diktatorskim državama ali onda narod ništa ni ne očekuje jer ne smije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare