To je to što me zanima!

Vučić spreman na bolje odnose s Kosovom, ali ne na ultimatume

Dvojica čelnika dogovorila su se da će nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa, najprije na još jednoj videokonferenciji u nedjelju, a potom na samitu uživo u četvrtak u Bruxellesu
Vidi originalni članak

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je spreman za razgovore s Kosovom o boljim odnosima, ali ne na ultimatume i maksimalističke zahtjeve prištinskih vlasti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron bili su u petak domaćini virtualnog samita na kojemu su sudjelovali Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

U ZEMLJI SINKOPE Policija ih mlati po ulicama kao da je Milošević ustao iz groba

Dvojica čelnika dogovorila su se da će nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa, najprije na još jednoj videokonferenciji u nedjelju, a potom na samitu uživo u četvrtak u Bruxellesu.

Beograd ne može prihvatiti ultimatume Prištine, izjavio je Vučić novinarima u Parizu.

- Pred Srbijom je težak put - istaknuo je dodajući da "neće biti lakše ni onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve i da ona neće dobiti ništa". 

STANJE U SUSJEDSTVU Uživo s beogradskih ulica: Sinoć pretučeni novinari, ulice prazne

Po njegovim riječima, kosovski Albanci traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava, trajno uzajamno priznanje, članstvo Kosova u UN-u i da ostale članice EU-a priznaju Kosovo, a kasnije bi se razgovaralo o nestalima i ratnoj odšteti.

- Srbija je tu jedina koja ima različita stajališta - rekao je Vučić nakon videokonferencije.

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju od konca 2018. kad su kosovske vlasti uvele stopostotne carinske pristojbe na robu iz Srbije  u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja kosovske neovisnosti i sprječavanje prijema u međunarodne organizacije svoje bivše južne pokrajine čiju nezavisnost ne priznaje.

STIGAO S MAJKOM Đurić s majicom 'Ćale' na novom prosvjedu: Borim se za pravdu, nitko se ne smije ljutiti na istinu

Beograd je nastavak dijaloga uvjetovao ukidanjem pristojbi, što je učinjeno imenovanjem nove kosovske vlade te formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu, na što se Priština obvezala Briselskim sporazum iz travnja 2013. postignutom pod pokroviteljstvom Europske unije.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Arty51 11.07.2020.

    Žvalavi, ovo je početak tvog kraja, a ti to dobro znaš.

  • Trump Jong Un 10.07.2020.

    Uskoro na djelu Vučićevo najveće ostvarenje : " mini Šengen, " Srbi, svi do jednog na Kosmet samo uz ličnu kartu

  • Blue Star 10.07.2020.

    Idu, idu, idu opet gaće dole, sad i opet

Komentiraj...
Vidi sve komentare