To je to što me zanima!

Vujčić o mogućoj krizi: Mi smo dužni Grčkoj, a ne ona nama

Dug hrvatskih rezidenata prema Grčkoj je 74 i pol milijuna eura, dok je grčki dug prema nama samo 130.000 eura, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić za RTL
Vidi originalni članak

Komentirajući situaciju u Grčkoj i njezine moguće utjecaje na hrvatsku ekonomiju, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčuć kazao je za RTL Direkt kako je Hrvatska u potpuno drugačijoj situaciji od Grčke.

- Mi smo dužni Grčkoj, a ne ona nama. Dug hrvatskih rezidenata prema Grčkoj je 74 i pol milijuna eura, dok je grčki dug prema nama samo 130.000 eura. Mi smo zemlja koja je u potpuno drugoj situaciji od npr. Slovenije - rekao je.

Guverner HNB-a istaknuo je kako se nama ne može dogoditi grčki scenarij odnosno da ne platimo neku ratu duga.

- Mi smo u situaciji u kojoj naše međunarodne pričuve pokrivaju cijeli hrvatski inozemni dug u jednoj godini. Znači, kratkoročni inozemni dug. Dakle, mi smo daleko od tog scenarija. Zemlje koje ne mogu izvršiti svoje obaveze, to je jako loše za gospodarstvo i za zemlju - rekao je Vujčić i dodao kako Hrvatska ima financijski kapacitet da izvršava svoje obveze.

- Međutim, da bismo zadržali svoj kapacitet moramo zadržati razinu međunarodnih pričuva ovdje gdje jest. Zato sam i upozoravao na problem švicarskog franka da bilo kakav način rješavanja tog problema ne smije dovesti u pitanje međunarodne pričuve zemlje jer oni su garancija da se nećemo naći u grčkoj situaciji - dodao je.

Vujčić smatra da je problem u tome što je Grčka godinama zanemarivala strukturne reforme, te je zbog toga došla u situaciju da ne može ostvarivati rast BDP-a. S druge strane, imala je potpunu fiskalnu neodgovornost i fiskalne deficite.


Idi na 24sata

Komentari 56

  • Behemot 03.07.2015.

    Hrvatska cjelokupna novčana rezerva pokriva čak jednu godinu kamata. Wow, to su dobre vijesti. Pa mi smo od bankrota udaljeni svjetlosnu godinu, ili samo godinu ..

  • tomy1511 02.07.2015.

    Bože sačuvaj nas od ovih visokobrazovanih bisera koji nam vode ekonomiju nacionalnu banku i ostale slične njima u politici i gospodarstvu. Koje gluposti ovaj priča za ne povjerovati, koliko ja znam već godinama svake godine podignemo novi kredit da bi mogli platiti kamatu od ranijih kredita i naš guverner se hvali da imamo zaliha da jednu godinu možemo platiti kamatu bez dizanja novog kredita. Molim ja njega, a što će bit iduću godinu nakon te koju ćemo podmirit kamatu bez dizanja novih kredita? Kako ćemo platit ratu kamata za tu sljedeću godinu? Kad ćemo počet otplaćivat glavnicu?Ruga se grčkom gospodarstvu, a baš me zanima di je naše gospodarstvo i industrija, di je poljoprivreda i misli li on da se živi od turističke sezone koja se svela na period od 15.07 do 15.08. Zna li on da grčka ima kudikamo razvijeniji turizam od nas pa su bankrotirali, a mi smo kao tip top super stanje. Dragi moji mi smo stanje jednako sranje i to je činjenica.

  • 01.07.2015.

    Da ne velite da niste bili upozoreni: https://zajednohrvatska.wordpress.com/2014/09/23/gradani-ne-kupujte-obveznice-rh/

Komentiraj...
Vidi sve komentare