To je to što me zanima!

'Vukovarski statut je pobjeda zdravog razuma i tolerancije'

Aktivistica Stožera za obranu hrvatskog Vukovara poručila je da je laž da se novim statutom Srbima u Vukovaru uskraćuju prava i ukida ćirilica u Vukovaru
Vidi originalni članak

Izmjene gradskog statuta u cijelosti poštuju zakone i odluku Ustavnog suda i to je pobjeda zdravog razuma. Laž je da se tim izmjenama zaustavlja kršenje zakona koje provodi Vlada Zorana Milanovića. Štoviše, nove statutarne odredbe su vrhunac tolerancije kojom žrtva oprašta agresoru i poziva ga na pijetet, kajanje i novi život, rekla je u petak na konferenciji za novinare aktivistica Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Snježana Patko.

- Laž je da se novim statutom Srbima u Vukovaru uskraćuju prava i ukida ćirilica u Vukovaru, ali i da dvojezične, odnosno dvopismene ploče, nakon verifikacije statuta mogu ostati na zgradama državnih i javnih institucija. Istina je da srpska manjina u Vukovaru koristi 18 prava, koja im nitko nikada nije uskraćivao. Istina je da se mogu slobodno služiti svojim pismom na nekoliko razina, ali i da se ne predviđa ćirilica na javnim objektima, jer je u suprotnosti s odredbom članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. I konačno, istina je da ploče na državnim ustanovama i institucijama ne mogu ostati, jer bi se time izravno i grubo kršile nadležnosti iz Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te odluka Ustavnog suda, utvrdila je Snježana Patko.

Prema njezinim riječima, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ustrajat će na održavanju "protuustavno zabranjenog referenduma" te donošenju odluke u Saboru o prihvaćanju projekta "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta".

Idi na 24sata

Komentari 150

  • ina67 22.08.2015.

    Gradonačelnik Vukovara je rekao da su sad obavili to što se tiče ćirilice i da će sad biti sve drugačije i bolje. Ako je to ono b lagostanje onda će u Vukovaru to svi osjetiti.

  • kokaza5 22.08.2015.

    "Ponajprije, ćirilica je jedno od pisama na kojem se pisala hrvatska materinska riječ. To je neosporno! Druga je stvar gdje su i kada su Hrvati njome zapisivali svojim jezikom. U odnosu na latinicu, njome se čak dva-tri stoljeća ranije počela pisati hrvatska materinska riječ. Ćirilica je postojala i trajala u hrvatskoj materinskoj riječi od 11/12. do 19. pa čak i do 20. stoljeća, zapravo je teško reći u kojoj hrvatskoj regiji nije bilo zapisa na hrvatskoj ćirilici. Gledajući samo kroz prizmu crkvenih pokrajina u Hrvatskoj i to bez Bosne i Hercegovine, gdje je ćirilica neupitna, može se reći da se njome intenzivno pisalo u Dubrovačkoj, Makarskoj, Skradinskoj biskupiji i Splitskoj nadbiskupiji, sporadično pak u Zadarskoj i Ninskoj biskupiji. Ćirilicu su, uz glagoljicu i latinicu, u privatne i službene svrhe rabili članovi poznatih hrvatskih obitelji: Frankopani, Zrinski, Keglevići, Petar Kružić, Nikola Jurišić... Tu su naravno i popovi glagoljaši kao i franjevci Bosne Srebrene prije njezina cijepanja u 18. stoljeću. O značaju ćirilice za hrvatsku povijest svjedoče i važni spomenici i djela pisana hrvatskim jezikom na ćirilici, koje se znakovito naziva »međašima nacionalne baštine Hrvata«. Tu su i brojni tekstovi pravnog, trgovačkog, vjerskog, diplomatskog ili privatnog karaktera, kao i nadgrobni natpisi sa stećaka te matične knjige katoličkog naroda od Bosne do Jadrana.Smatra se da su Hrvati baštinili oba slavenska pisma istovremeno, a to potvrđuje činjenica da se na nekim natpisima prepleću oba pisma, glagoljica i ćirilica. Tomu svjedoče i mnoge bilješke u hrvatskoglagoljskim rukopisima pisane upravo ćirilicom."

  • antijugoslavencina 22.08.2015.

    I zato veliko hvala Braniteljima i Stožeru za obranu Hrvatskog Vukovara!

Komentiraj...
Vidi sve komentare