Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
150 komentara

'Vukovarski statut je pobjeda zdravog razuma i tolerancije'

Aktivistica Stožera za obranu hrvatskog Vukovara poručila je da je laž da se novim statutom Srbima u Vukovaru uskraćuju prava i ukida ćirilica u Vukovaru

Žarko Basšić/PIXSELL
Foto: Žarko Basšić/PIXSELL
150 komentara

Izmjene gradskog statuta u cijelosti poštuju zakone i odluku Ustavnog suda i to je pobjeda zdravog razuma. Laž je da se tim izmjenama zaustavlja kršenje zakona koje provodi Vlada Zorana Milanovića. Štoviše, nove statutarne odredbe su vrhunac tolerancije kojom žrtva oprašta agresoru i poziva ga na pijetet, kajanje i novi život, rekla je u petak na konferenciji za novinare aktivistica Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Snježana Patko.

- Laž je da se novim statutom Srbima u Vukovaru uskraćuju prava i ukida ćirilica u Vukovaru, ali i da dvojezične, odnosno dvopismene ploče, nakon verifikacije statuta mogu ostati na zgradama državnih i javnih institucija. Istina je da srpska manjina u Vukovaru koristi 18 prava, koja im nitko nikada nije uskraćivao. Istina je da se mogu slobodno služiti svojim pismom na nekoliko razina, ali i da se ne predviđa ćirilica na javnim objektima, jer je u suprotnosti s odredbom članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. I konačno, istina je da ploče na državnim ustanovama i institucijama ne mogu ostati, jer bi se time izravno i grubo kršile nadležnosti iz Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te odluka Ustavnog suda, utvrdila je Snježana Patko.

Prema njezinim riječima, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ustrajat će na održavanju "protuustavno zabranjenog referenduma" te donošenju odluke u Saboru o prihvaćanju projekta "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message