To je to što me zanima!

Xi stigao u Kazahstan, to mu je prvo putovanje u inozemstvo nakon više od dvije i pol godine

Ruski dužnosnici tvrde da će se na sastanku u Samarkandu detaljno razgovarati i o sukobu u Ukrajini. Bit će to prvi susret uživo dvojice čelnika od početka ruskog napada na Ukrajinu.
Vidi originalni članak

Kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu je stigao u Kazahstan, što je njegovo prvo međunarodno putovanje u više od dvije i pol godine.

Nakon razgovora s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevim u prijestolnici Nur-Sultanu, Xi putuje u Uzbekistan gdje će u četvrtak i petak u Samarkandu sudjelovati na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

EMOTIVNI SUSRET Sin oslobodio ukrajinsko selo u kojem mu živi majka: 'Znala sam da ćeš doći, čekala sam te!'

Na marginama tog susreta planira se i sastanak kineskog čelnika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Xi zbog pandemije covida-19 nije putovao u inozemstvo od siječnja 2020. godine.

Ruski dužnosnici tvrde da će se na sastanku u Samarkandu detaljno razgovarati i o sukobu u Ukrajini. Bit će to prvi susret uživo dvojice čelnika od početka ruskog napada na Ukrajinu.

PREOKRET NA BOJIŠTU Rusi panično bježe, beznadno leže po cesti, a Ukrajinci slave: Skidaju i pale ruske zastave

Kina je djelomično stala na stranu Putina u tom ratu, optuživši SAD i NATO da su ga uzrokovali. Tijekom posjeta Moskvi prošli tjedan čelnik kineskog parlamenta Li Zhanshu izrazio je kinesku podršku Rusiji.

„Vidimo da SAD i NATO saveznici šire svoju prisutnost u blizini ruskih granica, ozbiljno prijeteći nacionalnoj sigurnosti i životima ruskih građana“, rekao je Li, stoji u priopćenju ruske Dume.

NAPREDAK UKRAJINSKE VOJSKE Nova fronta u Ukrajini blizu je separatističke granice Luhanska

„Po pitanju Ukrajine vidimo kako su stavili Rusiju u nemoguću situaciju. A u ovom slučaju Rusija je donijela važan izbor i čvrsto odgovorila“, dodao je Li.

PESKOV OPRAVDAO RAT U UKRAJINI Rusi tvrde: Ambicije Ukrajine da uđe u NATO prijetnja su Rusiji

Kineski mediji s druge strane u svom izvješću o Lijevu posjetu nisu uopće spomenuli Ukrajinu.

Na skup SCO-a stižu i turski predsjednik Tayyip Erdogan, iranski predsjednik Ebrahim Raisi i indijski premijer Narendra Modi.

Modi i Xi će se prvi put vidjeti uživo od smrtonosnih sukoba vojski dviju država na himalajskoj granici prije dvije godine.

OBJAVLJENI PRIJEDLOZI MJERA Europa odustala od ograničenja cijena ruskog plina. Zbog toga je Putin prijetio hladnom zimom

Na ovogodišnjem susretu SCO-a želi se finalizirati iransko članstvo u tom euroazijskom političkom, trgovinskom i sigurnosnom bloku. Uz Kinu, Rusiju i Indiju njegove članice su Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Iran trenutno ima status promatrača, kao i Bjelorusija i Mongolija. Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska klasificirane su kao partnerske države.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare