To je to što me zanima!

Za Fausta Vrančića Mađari rekli da je 'mađarski Da Vinci': Brzo je reagirala ministrica kulture

Ova zabuna dolazi nakon što je Viktor Orban svojatao Rijeku i spominjao mađarsko more, oko vrata nosio šal Velike Mađarske i koristio takvu kartu
Vidi originalni članak

Faust Vrančić mađarski je Da Vinci, naveli su Mađari u sklopu programa Europske prijestolnice kulture koji će biti mađarski grad Vesprem, javlja Dnevnik Nove TV. No, na to je vrlo brzo i oštro reagirala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zatražila da se to obriše. 

- Ja sam se spletom okolnosti sinoć vidjela na jednom događaju s ravnateljicom mađarskog instituta, odmah sam je upozorila i ona se javila i rekla da je prenijela mađarskoj strani i da će to biti ispravljeno. To je, naravno, grubi falsifikat - rekla je ministrica. 

Mađari pak tvrde da se radi o pogrešci. 

POKRENULI RASPRAVU Mađari traže jeftinije tarife za transport nafte preko Janafa

- Iskreno nam je žao što smo nenamjerno povrijedili osjećaje nekih Hrvata. Pojavila se jedna rečenica s namjerom da prikazuje zajedničku prošlost, usku međuovisnost i višestoljetnu blisku suradnju naroda u regiji - naveli su.

Naveli su da je rođen u Dalmaciji. U Šibeniku i danas stoji njegova obiteljska kuća, a pokopan je na Prviću. 

Ivana Skočić, ravnateljica memorijalnog centra Faust Vrančić koji se tamo nalazi, ne vidi lošu namjeru Mađara te kaže kako je on bio hrvatski velikan europskog ugleda. 

- Možemo im priznati to da su prije počeli cijeniti njegov doprinos i u političkom i u crkvenom i znanstvenom smislu te su ga istraživali puno prije - rekla je. 

NEPOZNAT RAZLOG NAPADA U Budimpešti novi obračun: Muškarac nožem ubio jednog i ranio dvojicu policajaca

Za Mađarsku je dao i prvi službeni rječnik, a Nela Marasović iz Nacionalne sveučilišne knjižnice kaže da su Mađari uvijek isticali njegov značaj za mađarsku kulturu i povijest, no da ga nikada nisu svojatali. 

Ova zabuna dolazi nakon što je Viktor Orban svojatao Rijeku i spominjao mađarsko more, oko vrata nosio šal Velike Mađarske i koristio takvu kartu. 

- Uvijek je moj stav, treba reagirati, treba upozoriti, ali budimo mi svjesni tko smo, što smo. Podučavajmo naše mlade tko su bili veliki hrvatski umovi - rekla je ministrica Obuljen Koržinek. 

Idi na 24sata

Komentari 58

  • WifeTookMyBloodyParrots 19.01.2023.

    " "Zabuna" "

  • fabercastell 19.01.2023.

    Pravo je cudo da smo kao narod opstali hemti sunce pa svi bi nesto nase u proslosti , danas a tako ce i ostati

  • mkustro 19.01.2023.

    Mađari ne spominju tko ih je spašavao 1956 kad su im Rusi upali u Mađarsku kad su bježali plivajući preko Drave? Na Makarskoj rivijeri još postoji odmaralište gdje su izbjeglice bili smješteni

Komentiraj...
Vidi sve komentare