To je to što me zanima!

'Za informacije želim biti vojni zapovjednik i da vlada odstupi'

Breivika je policija ponovno ispitala u petak kad je otkrio da je planirao napasti još neke mete te tražio da vojni i državni vrh da ostavke i njega imenuju zapovjednikom
Vidi originalni članak

Norveški ubojica Anders Behring Breivik (32) zatražio je ostavku norveške vlade i abdikaciju kralja Haralda V. ukoliko vlasti žele da im otkrije još informacija, piše AFP. Također je zatražio ostavku vojnog vrha te da njega postave kao glavnog vojnog zapovjednika. Svi zahtjevi su mu odbijeni i nakon 10 sati ispitivanja u petak ipak je pristao surađivati. 

Glavni tužitelj Paal-Federik Hjort Kraby rekao je kako je Breivik bi ''vrlo voljan razgovarati'' i jedino što nikako nije želio otkriti je lokacija ostalih ogranaka organizacije kojoj je tvrdio da pripada.

Trenutačno je u izolaciji u strogo čuvanom zatvoru, a pritvor mu se može produžiti svakih osam tjedana. Dvojica psihijatara početkom tjedna trebala bi ga početi psihološki procjenjivati i zaključiti je li zaista lud. Tužitelj je rekao kako bi suđenje za masakr na Utoyi i atentat u Oslu moglo početi sljedeće godine.

Breivikov odvjetnik Geir Lippestad prošlog je tjedna izjavio kako je njegov klijent vjerojatno malouman te dodao kako je još prerano govoriti hoće li to iskoristiti u obrani. 

Masovni ubojica pun taštine

Kako je objavio britanski Telegraph, 32-godišnji desničarski fanatik odbija fotografiranje u zatvoru kao i zatvorsku uniformu. Želi da se u medijima objavljuju samo fotografije u kojima je lijepo odjeven. Na sud ne želi u ničemu drugome osim u crvenom Lacoste puloveru. 

Breivikov poznanik ispričao je kako mu je krvnik na jednoj zabavi, kada je imao 21 godinu, rekao da je u SAD-u posjetio estetskog kirurga i operirao bradu i nos.

- Bilo mi je čudno, ali se u to vrijeme često družio s ljudima koji su bili opsjednuti vlastitim izgledom - rekao je poznanik.

Nakon pokolja više Norvežana podupire laburiste

Vodeća norveška stranka laburista od napada 22. srpnja ima za 11,1 posto veću podršku građana nego mjesec prije. Stranku premijera Jensa Stoltenberga sada podupire 41,7 posto Norvežana. Desničarsku Stranku napretka, čiji je Breivik bio  član do 2006. godine, podupire tri posto manje građana nego u lipnju. Za njih bi glasalo 16,5 posto Norvežana.

Anketa je provedena na uzorku od 500 ispitanika, prenosi AFP.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • user_32967 01.08.2011.

    Nije malouman, već visoko inteligentan, ali odmalena pogrešno i ksenofobno zadojen. Šteta, mogao je biti oštar političar na strani naroda da je imao pravo usmjerenje. ovako je običan naci-mamin zalizanko.

  • BlackRaven 01.08.2011.

    Koji kreten, još nije ni skužio da je upravo svojim postupcima natjerao vodu na mlin svojim "neprijateljima"...iliti što bi se tu reklo : dao je dreku pljusku...Em je napao "svoje" umjesto onih koje je "trebao" , em je dao laburistima dodatnih 11%, pa stvarno... moraš biti lud ko slika za takvu idiotariju..I još mislit da si frajer...treba ga spljuskat ko balavca, što i je, i potanko mu objasniti ŠTO je u stvari izveo...Sad će se nemnožiti JOŠ više medresa, jer će kao norvežani htjeti pokazati "demokraciju"...budala...

  • jdn 01.08.2011.

    Ovakvih ima na stotine samo sto mi to ne vidimo u njima a samo je moment bitan kada ce se u covjeku probuditi zvijer. To smo imali prilku vidjeti i u nasim krajevima 90-ih.A sto drugo sa njime nego na robiju ili vjesalaal sada je kasno za sve one kojih nema,ali to je njihov problem za sada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare