To je to što me zanima!

Za 'izložbu stoljeća' čeka se u redu: Veliki Meštrović još dva dana u Galeriji Klovićevi dvori

Skulpture su dopremljene iz New Yorka, Tate Galleryja u Londonu, Leedsa, Ljubljane, Beograda... Prvi put u Hrvatskoj izložen je i portret velike Meštrovićeve ljubavi, češke umjetnice Růžene Zátkove
Vidi originalni članak

Izložba "teška" 30 milijuna eura zbog koje se čeka u redu satima. Tako bismo na prvu mogli opisati izložbu "Ivan Meštrović - retrospektiva" u Klovićevim dvorima. Mnogi su građani stajali u redu i čekali da uđu te pogledaju radove velikog hrvatskog umjetnika koji je ovu zemlju zadužio za još sto života. Izložba će biti još kratko postavljena, do 3. ožujka.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

"Ja ljubim umjetnost, s njom ću živjeti i tješiti se, istina je da ne mogu više tako plakati niti se smijati kako sam negda skupa s njom od dragosti plaka, tako da smo se oboj u suzam umivati mogli, a sami njesmo znali zašto; bili smo oboj zdravi", piše Meštrović iz Beča svom ocu nakon propale ljubavi. I zaista je ljubio umjetnost, što se vidi iz svakog zavoja i izraza lica koje je izvukao iz kamena.

Pojedine skulpture teške su čak dvije, pa i tri tone. Tu ljubav prema umjetnosti ostavit će u nasljeđe Hrvatskoj, ali i svijetu. Ne čudi zato pomama za izložbom pokojnog Meštrovića, čija se 140. godišnjica rođenja obilježava ove godine. Izložbu su pripremili Muzej Ivana Meštrovića u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori.

TAJNI DOKUMENTI UDBE Zašto bi tajne službe nadzirale jednog kipara: Meštrović je bio genij kojeg su se ‘crveni’ bojali

Prekrasan prostor Galerije savršena je kulisa Meštrovićevim radovima. Ovo je najveća izložba njegovih djela do sada, posuđenih iz domaćih i stranih ustanova te privatnih zbirki. Posjetitelji imaju priliku uroniti u Meštrovićev svijet gledajući više od 200 skulptura iz svih njegovih faza, od djetinjstva, preko formiranja na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti, do afirmacije u Parizu i Rimu, kad stvara cikluse kojima postiže velik uspjeh na izložbama od Secesije u Beču do Venecijanskog bijenala.

Prateći Meštrovićevo odrastanje i razvijanje kroz djela, izložba prati i njegovu zanesenost muzama, Meštrovićevim suprugama, kao i njegovo poimanje erosa. Skulpture su dopremljene iz New Yorka, Tate Galleryja u Londonu, Leedsa, Ljubljane, Beograda, Rima i Praga te iz raznih dijelova Hrvatske. Prvi put u Hrvatskoj izložen je i portret velike Meštrovićeve ljubavi, češke umjetnice Růžene Zátkove.

IZLOŽBA U KLOVIĆEVIM DVORIMA Zamrznuti trenuci genija: Veliki povratak nezaboravnog kipara Ivana Meštrovića među Hrvate

"Za mene ona je personifikacija ženskosti - prekrasna i senzualna - i pobuđivala me seksualno", pisao je. Njihova veza ostala je na metafizičkoj razini, ali je inspirirala mnoge njegove radove, kao što su "Amor i Psiha" te "Vestalka".

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare