To je to što me zanima!

Zaboravljeni masakr: Mučki su poubijali žene i starce pa su ih bagerima zgurali u plitke jame

Srpska paravojska pokupila je iz kuća 56 civila, poredala ih uz obalu rijeke Une i likvidirala. Ranjeni su umirali satima. Leševi su ležali nepokopani na stratištu sve dok se nije počeo širiti nesnosan smrad...
Vidi originalni članak

Sudski vještaci su 1997. godine prilikom ekshumacije masovne grobnice u Baćinu, mjestu kraj Hrvatske Dubice doživjeli šok. Prizor koji su vidjeli ostavio ih je bez teksta. 

Potpuno zdrobljene lubanje, odvojena tijela, trup na jednoj strani, noge na drugoj, ruke na trećoj...isprepletena tijela ležala su jedna preko drugih. Natiskana. Izlomljena, deformirana i raskomadana u više dijelova.

Sudski vještak prof. dr. Dušan Zečević, dugogodišnji predstojnik Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu sudjelovao te 1997. na ekshumaciji žrtava iz masovne grobnice i njihovoj identifikaciji. On je s još četvoricom kolega došao iz Zagreba u Baćin. Postavili su šatore i krenuli raditi ekshumaciju.

To mu je, priznao nam je svojedobno u razgovoru, bila jedna od najtežih ekshumacija u karijeri. Žrtve su bile zakopane plitko i nagurane bagerom jedni preko drugih pa je ekshumacija i identifikacija bila jako teška. Kao da se radi o lutkama, ali otrcanim lutkama.

- Sjećam se dobro, bio je krasan sunčan dan, lijepo vrijeme, ali je posao bio izuzetno težak. Mukotrpan. Naime, grobnica se nalazila odmah uz samu obalu rijeke, puno tijela na malom prostoru koja su ležala jedna preko drugih. Kako su tiskana bagerom jako plitko to su bila trula isprepletena mrtva tijela, malo i smrznuta i bilo ih je jako teško izvlačiti. Nastao je velik problem kod njihovog vađenja, a bilo je iznimno teško spojiti i dijelove, a i razdvajati dijelove. Bager odvoji komad noge, ruku, pa je to teško spajati - prisjetio se prof. Zečević koji je nakon ekshumacije u Baćinu izvršio pregled 11 tijela.

Uzrok smrti su bile uglavnom strijelne rane, a ozljeđivanja tijela nastala su prilikom ukopa na tako grub način. Istaknuo je da je to bio puno teži posao nego onaj koji su on i njegova ekipa radili na Ovčari i to baš zbog tog načina na koji su tijela pokopana.

Sve žrtve masovne grobnice su bili mještani Hrvatske Dubice i sela Cerovljani, a jedan žrtva je bila iz sela Uštice (općina Jasenovac).

Nevine civile likvidirale su paravojne srpske snage. Jedinica za posebne namjene milicije SAO Krajine 'Kaline' iz Komogovine, pod zapovijedanjem Steve Borojevića Gadafija -direktno podređena Mili Martiću.

O zločinu u Baćinu kraj Hrvatske Dubice na Banovini premalo se zna, stravičan zločin široj javnosti gotovo je nepoznat, a počinitelji su nekažnjeni. 

ETNIČKO ČIŠĆENJE Okorjele zločince pustili su iz zatvora da masakriraju Hrvate

Pokolj je zapravo bio puko iživljavanje jer su ubijeni civili bili mještani koji zbog starosti ili drugih razloga nisu otišli. Ostali su u svojim domovima za razliku od većine drugih civila i branitelja dubičkog kraja koji su se povukli nakon pada Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. kada su srpske paravojne snage okupirale Hrvatsku Dubicu i okolna sela, uključujući susjedne Cerovljane i Baćin.

Neki jednostavno nisu htjeli ostaviti svoju zemlju, svoje životinje, sve što su cijeli život mukotrpno stjecali. Naivno su vjerovali da im se kao civilima ništa ne može dogoditi. Ostat će obrađivati svoju zemlju i brinuti o svom 'blagu'.

Oni koji su ostali najprije su popisani da bi ih 20. listopada pozvali da dođu u Vatrogasni dom u Hrvatskoj Dubici s objašnjenjem da će neki biti razmijenjeni. Mještani Cerovljana pozvani su u Vatrogasni dom u svom selu.

POKOLJ U JOŠEVICI Brutalna osveta: Ubili su toliko civila koliko im je poginulo ljudi

Tijekom noći, uz pomoć prijateljskih veza s nekim od čuvara ili na intervenciju rodbine među mještanima srpske nacionalnosti, 14 ljudi je pušteno, a najmanje 56 preostalih civila odvedeno je  na Skelište u Baćinu. Rečeno im je da ih vode na razmjenu u Glinu, a umjesto toga izveli su ih iz autobusa u Baćinu poredali ih uz rijeku Unu i na brutalan i hladnokrvan način ubili rafalima iz automatskog oružja.

Nakon što su ih poubijali nisu ih pokopali. Ali tijela su nakon nekoliko dana počela užasno zaudarati. Poslan je bager koji ih je zgurao u šest plitkih jama. Neka tijela je Una odnijela...

Za zločine nitko nije odgovarao

Za zločine u Baćinu 2013. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Rijeci osudilo je na ukupno 125 godina zatvora sedmoricu pripadnika srpskih postrojbi i ondašnje vlasti na tom području. Suđeno im je u odsutnosti.

Branka Dmitrovića na 15 godina, Slobodana Borojevića na 15 godina, Milinka Janjetovića na 20 godina, Momčila Kovačevića na 20 godina, Stevu Radunovića na 20 godina, Veljka Radunovića na 20 godina i Stevana Dodoša na 15 godina, no svi osuđeni nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Općina Hrvatska Dubica, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, uredila je potkrovlje zgrade Hrvatskog doma u Baćinu, kao Spomen sobu Domovinskog rata – Memorijalni prostor. Spomen soba nalazi se u središtu Baćina, svega par stotina metara od masovne grobnice.

Idi na 24sata

Komentari 75

  • vjesalica 17.11.2020.

    Čitajući ovakve članke o zločinima dugo sam razmišljao što napisati, a da nekoga ne uvrijedim no ne postoji lijep način da se izrazi mišljenje o ovakvim stvarima. Dakle, četnici moja poruka vama je slijedeća, kao vojnik ili bivši vojnik ja vas ne mrzim jer nisam tako odgajani, razumijem da ste se borili za svoja uvjerenja kao i mi, ali ne razumijem gdje je ta vaša srbska čast o kojoj sam čuo više puta kada ste išli ubijati civile, starce, nemoćne, ranjene, zarobljene. Sva   vaša počinjena djela govore da ste  bili samo obični kriminalci i  kukavice i imali hrabrosti samo  kada ste bili brojcano i tehnički jači.  Da vam nije bilo te JA ne  biste izdrzali ni mjesec dana. 

  • StjepanValjak 25.10.2020.

    najveći pojedinačni zločin koji su Srbi počinili bila je Ovčara s 270 stradalih,na našoj strani je bio nakon Oluje preko 900 staraca i civila,kada već ložimo,ložimo pošteno

  • mala vatra 22.10.2020.

    I tako...krvnici zbrisali i slobodno hodaju po svijetu..Vučiću znaš li za ovo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare