To je to što me zanima!

Zabranili su poluautomatske puške na Novom Zelandu

Uoči glasanja Arden je izvijestila parlament da joj je, ubrzo nakon napada bjelačkog rasista u dvjema džamijama 15. ožujka u Christchurchu, rečeno da je napadač legalno nabavio oružje
Vidi originalni članak

Novozelandski parlament u srijedu je odobrio nove zakone o oružju kojim se zabranjuje poluautomatsko oružje.

Uoči glasanja Arden je izvijestila parlament da joj je, ubrzo nakon napada bjelačkog rasista u dvjema džamijama 15. ožujka u Christchurchu, rečeno da je napadač legalno nabavio oružje koje je koristio u napadu.

"Ne mogu dokučiti kako je moguće da se oružje koje je uzrokovalo takvu destrukciju i tolike smrti može legalno nabaviti u ovoj zemlji", rekla je Ardern.

Ona je kazala da je nakon toga odlučila promijeniti zakon o oružju, znajući da će parlament biti uz nju.

"Samo je 26 dana prošlo od najrazornijeg terorističkog napada koji je stvorio najcrnje dane  u novozelandskoj povijesti", dodala je. "Ovdje smo kao gotovo potpuno ujedinjeni parlament", dodala je.

Prijedlog zakona prošao je sa 119 prema 1 glasu - protiv je glasao samo jedan zastupnik iz stranke ACT.

Zakon bi trebao stupiti na snagu u petak.

Vlasnici poluautomatskog oružja koje će uskoro biti ilegalno morat će biti predano policiji do kraja rujna.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • _Q_ 10.04.2019.

    Ne kužim članak... zabranjuju li poluautomatske puške ili poluatomatsko oružje? Ovo je jako bitno, jer su svi suvremeni pištolji poluautomatski. Rečenica "Ne mogu dokučiti kako je moguće da se oružje koje je uzrokovalo takvu destrukciju i tolike smrti može legalno nabaviti u ovoj zemlji" pokazuje nevjerojatno neupućenost i neznanje, od strane nekoga tko treba propisivati zakone. Ne znam postoji li zemlja u kojoj nije moguće legalno nabaviti pištolj, od kojih su neki daleko destruktivniji od ovog "oružja koje je uzrokovalo toliku destrukciju". Što je najvažnije, nije oružje napravilo destrukciju, već čovjek. Istu destrukciju je mogao napraviti i s motornom pilom, ali neće pila sama skočiti i izrezati ljude, kao što neće ni puška sama skočiti i pucati po ljudima. Fora je u konkretnom slučaju u tome što je lik imao čitav arsenal oružja, od kojih svako za sebe nije ništa posebno destruktivno, ali ih je lik sa sobom imao gomilu, ko Rambo. Nije problem kad čovjek nabavi, uz dozvolu, jedan komad oružja za osobnu zaštitu. Ali da se naoružao poput Ramba i nabavio čitavo skladište oružja, a da se ntko nije ništa zapitao, e tu jest problem. Jer otkriva određenu namjeru.

  • papaurban2 10.04.2019.

    Znači...prelaze na automatske puške.

Komentiraj...
Vidi sve komentare